2008-08-18 20:40

Epilog

Chanias flygplats på Kreta. Resan är slut, nu åker jag hem.

Stolen på Kap Tripiti var stor. Större än jag föreställt mig, två och en halv meter hög och med fyra ben, men bara ett som sitter fast i marken. Det fick jag lära mig av stolens konstruktörer, ett gäng ryssar som hade slagit rot på Gavdos och ville bjuda mig på middag. Någon hade jobbat med satelliter på Mars, någon annan hade studerat konstvetenskap på universitet i USA, men nu byggde dom sina hus på Gavdos.

Jag tänkte att allt har sin tid, så också min resa genom Europa.

På kvällen den 16 augusti sitter jag och äter 100 höjdmeter ovanför Medelhavet, men bara ett stup skiljer mellan middagsbordet och vattnet. Där borta på andra sidan, bakom horisonten och alla lastpråmar som passerar i farleden från Atlanten till Suezkanalen, ligger Afrika. Jag undrar hur Afrika ser ut, och om jag någonsin kommer att cykla genom den kontinenten. Det tror jag inte.

Om jag har blivit världsvan i Europa? Nä.

Back to nature, sa folk om att bo på Gavdos och visade alla sinnrika konstruktioner som gav rinnande vatten, el och svalka i ett landskap som präglas av hetta, sten och torra buskar. Hur än naturen ser ut, så gillar människor att bygga och att skapa, vare sig man är i Pajala kommun eller på Kreta. Jag har ofta sett det när jag lyft blicken från randen av asfalt: överallt hantverk, lyftkranar och ingenjörskonst, stort och smått i en aldrig sinande ström. Ibland blir saker och ting till och med klara, ibland inte, men en värld utan kreativitet skulle vara lika fattigt som Grekland utan konstbevattning.

Vid Nordkap var jag nysnaggad, nyfiken och visste nästan ingenting om hur det var att långfärdscykla. Sista fyra veckorna hade jag tre mil på kontot, det var upp förbi Ulva Kvarn en majmorgon före frukost. När jag kom fram till Kap Tripiti hade jag lite längre hår än på Nordkap, hade suttit in sadeln på både min gamla och nya cykel och kommit fram till att en av de bästa sakerna med att långfärdscykla är att man aldrig vet vad som väntar.

Varför man ska ta cykeln istället för bilen när man åker på semester? För att det är hälsosamt och miljövänligt, för att man uppskattar alla stopp mycket mer och för att en resa utan vindruta ger oanade dimensioner.

Vad jag har lärt mig på resan?

Att attityd inte är allt, men i alla fall 90%.

Och lite om perspektiv. Nästan varje dag har jag suttit på cykeln och åkt sex kilometer och ska åka kanske etthundrasextio. Och vad tänker jag? Etthundrafemtiofyra kilometer kvar. Fy fan vad långt, lika långt som att åka mellan Storvik och Gävle två gånger, fram och tillbaka. Man skulle kunna vara helt slut redan på första varvet, vid Bilisten i Kungsgården, eller kanske till och med vid avfarten mot Möbelberget.

Men kilometer hit och dit är inget problem av dignitet. Efter elva kilometer kan det ligga en glasbit på vägrenen mitt ute i nowhere, och så pajar däcket och därefter slangen. Slang heter Schlauch på tyska. Der Schlauch. Det lärde jag mig av en cykelmekaniker i Wien, som skaffade fram ett nytt ytterdäck åt mig och satte in en slang snabbare än vad jag hittar fotbollen i DN:s resultatbörs.

När jag har kört sönder mitt däck efter elva kilometer och det inte finns något nytt att köpa just där, önskar jag inget hellre än att det inte hänt och att jag fick köra mina etthundrafyrtionio kilometer som var kvar till dit-jag-skulle-idag-platsen. Att cykla är roligt.

Ett trasigt ytterdäck kan försena min resa en timme eller två, kanske till och med en hel dag, men om jag får välja mellan det och att bli rammad av en lastbil så är det enkelt. Att sitta efter sex kilometer och skapa sig problem som egentligen inte finns är helt onödigt, men ingenting är så enkelt att det inte går att göra svårt.

Det är inte lätt, det här med perspektiv. Man behöver träna på det, undrar om man kan göra det utan att cykla genom hela jävla Europa?

Äventyr, prestation eller en avklarad utmaning, man kan kalla det vad man vill. Alla har vi våra sysslor och intressen, och det vi tycker om att göra klarar vi ofta bra. Jag cyklade genom Europa, någon hänger i St Tropez under svenskveckan, en tredje tycker om att plantera blommor och Johnny Ekström gillar sin överstegsfint. Man ska respektera varandras intressen.

Nu ska jag börja med orientering igen. Tror att jag kan vara ganska bra nästa år, men att hitta formen till Elitserien i Vimmerby nästa helg blir svårt. Inget jag har räknat med heller, jag hade tänkt mig en kvasi-satsning på SM men det kan nog lika gärna gå åt helvete.

Fortsätta blogga? Nä. Det finns redan Carl Bildt, Blondinbella och en miljon andra. Kanske en annan gång, om det finns något att berätta.

I ett rum i närheten av gamla stan i Chania städade jag ur mina cykelväskor i morse. Jag hittade små lappar med anteckningar, tio tusen visitkort och en hög med skrynkliga turistkartor.

Längst ner i väskan låg en lapp där jag skrivit ”Milda sånger”. Det är en bok som givits ut på Månpockets förlag, och som jag någon gång troligen har ansett vara något för mig. Kanske borde jag läsa ut Mig äger ingen först, eller gå tillbaka till facklitteratur och Hyss och allvar med Glenn Hysén.

På ett ihopvikt A4 hade jag skissat på ett gafflingsschema för orientering och klottrat ner namnet på ett australiensiskt vin. Det måste ha varit före resan, varför i helvete fanns den lappen med i packningen? Bara extra vikt, precis som alla dom långärmade och varma kläder som jag cyklat med i väskorna genom hela Balkan utifall-att. Släpp sargen.

Det var mycket som ramlade ut på golvet när jag tagit ut alla mina fantastiskt viktiga sladdar och elektronikgrejer:
-Ett visitkort från cykelreparatören Tonci Kera i Dubrovnik.
-Ett kvitto från en uttagsautomat i Panevezys i Litauen.
-Ett visitkort från en skönhetssalong utanför Ostrava, hur fan kom det dit?
-En skrynklig turistkarta över Cetinje som ritats med söder uppåt, som jag fick av en full pizzabagare.
-En lapp där det stod 103/21/186, för yttermåtten på cykelkartongen jag hade på flyget till Alta.
-Ett kvitto från en bensinstation i Suwalki i norra Polen. Coca cola, en rulle kex och en drickyoughurt för 7.40 zloty.
-En turistbroschyr om gruvorna vid Postojna i Slovenien.

Längst ner låg ett visitkort från restaurang Nasti i Kautokeino. Måste åka dit någon gång, nu när jag förstår vilket skönt ställe det var.

Ramlat på cykeln har jag inte gjort en enda gång, närmast var det på en järnvägsövergång före Wiener Neustadt. En meter glid åt sidan både på det första och andra spåret, jag trampade vidare med skakiga ben.

Mest sugen på socker var jag strax efter Rijeka, där jag köpte en liter coca cola och en mini-croissant för 70 kronor. Det är ju helt sjukt egentligen. Som hittat tyckte jag då, drog på reflexvästen och var nere vid en livsmedelsaffär i Bak fem minuter senare. Det blev ingen billig visit där heller.

Tröttast rent momentant var jag när jag blev superjagad av en livsfarlig schäferhund och hans polare i en uppförsbacke utanför Kozani i Grekland. Tyngsta dagen på cykeln kan ha varit den näst sista, när jag körde till Rethimno. Ingen ren cykling där direkt. Eller kanske var det i motvinden söder om Grajewo i Polen, där var jag inte heller särskilt snygg.

Bästa kaffet var helt oväntat på en bar i Augustow i Polen.

Mest besviken var jag förstås när jag insåg att cykeln hade blivit stulen i Riga. Mest glad? Kanske alla gånger jag hade starka ben, lyfte blicken och såg ett café eller en skön del av Europa. Eller på hotell Posusje i Bosnien.

Varmast var det i Amfilochia i Grekland, +39 grader, och kallaste temperaturen bockades av på Sennalandet ovanför Alta, sex bistra plusgrader. Och ändå var jag skitnöjd där, jag brukar fundera på hur jag kunde vara det. Måste ha varit inspiration och attityd där med.

Halvvägs var jag ett par mil före Warszawa, och den första fjärdedelen klarades av någonstans vid Luhanka i Finland. Sista 25 procenten påbörjade jag den 3 augusti i Neum vid Bosnien-Hercegovinas kustremsa. Det är kul med statistik.

Jag vill ödmjukast tacka mina sponsorer, som till stor del bidrog till att min idé blev till praktik.

iTrace för gps-trackingen.
Trimtex för cykelkläderna.
Romme Alpin för flygbiljetten till Sverige.
Litepac för ryggsäck, skavsårsmaterial och energitillskott.
q-corner för trycket på kläderna.
FirmaWiksell för recovery tights och powersox.
Mantra Sport för cykel, cykelskor och hjälm.
Trangia för stormköket.
Wild Outdoorlife för tält, sovsäck, liggunderlag och regnkläder i lättvikt.

Tack till Linnea för att du kom och hälsade på två gånger. Det var väldigt uppskattat.

Stort tack till min webmaster Mats, som hjälpte till med konstruktionen av hemsidan och implementeringen av gps-trackingen.

Tack till mina föräldrar för all support och för väskorna och handskarna i Tjeckien.

Tack till Mari för alla påsar med frystorkad mat som var en succé på dom nordliga breddgraderna.

Till Björn säger jag tack för sällskapet i Finland och för att du höll fast vid att äta på pizzerian i Sysmä.

Tack till Tomas för hygienartiklarna, och tack till Isak för hjälp och sällskap i Tjeckien.

Många tack det här. Till sist vill jag i alla fall tacka alla dem som varit generösa och ordnat med boende, mat och service. Jag skulle vilja visa min uppskattning till alla som stått för omtanke och uppmuntring, och tacka alla som kommit med tips, råd och hjälp. Allt detta har gjort att resan blivit mycket enklare och sammantaget till ett rent nöje.

Ingen nämnd, och absolut ingen glömd.

Är på väg hemåt nu. Tillbaka i Chora Sfakions hamn möttes jag av en glödhet eftermiddagssol, 37 grader och tio Samaria-bussar på tomgång. Bussparkeringen var åt helvete för liten och till och med grekerna svettades. I Chania skaffade jag en kartong till cykeln, skruvade isär den i molekyler och kände att cirkeln nästan var sluten.

Det ska bli skönt att komma hem till Sverige.

Träffa Linnea, familj och vänner, läsa DN till frukosten och skaka fram kattmat ur konservburkar. På måndag börjar jag jobba. Vardag är fan inte dumt det heller.

Jan Troeng / Chania 18 augusti 2008.

Kommentarer (19)

2014-09-09 7:14

Daniel

Man blir allt sugen på att resa efter man läst detta. Sitter som besatt och letar cykelresemål på Momondo att utgå ifrån. Ser fram mot nästa berättelse!

2008-08-27 15:03

hp

Bra kampat Janne! Grymt!
Forstar hur jakla jobbigt det maste varit i varmen.

Sag ett par cyklister som bade cyklat till Istanbul och andra i Tehran. Kanske nasta mal, fast da rekommenderas nog en kyligare arstid.

2008-08-25 16:26

Sven T

Fantastisk prestation och läsning.
Nästa gång får Du träna på att strypa hundarna mellan framhjulet och ramen.

2008-08-22 21:07

Maria (Skogslöparna)

Tack Janne!

Tack för att du har så fantastiskt bra har skildrat din resa i ord och bild och framförallt tack för att vi fick läsa om den. Det har varit otroligt roligt att läsa dina tankar och skratta igenkännande.

Stort grattis och lycka till på SM!

2008-08-22 17:29

Oscar

Kommer att sakna din "blogg" eg reseberättelse. Du skriver så bra. Fundera på att kombinera ditt arbete med att vara en resereporter. Då skulle iaf jag bli glad över att läsa dina alster.

Vilken kamera har du använt under resan ? Fanns ingen spec i kategorin utrustning.

2008-08-22 12:17

Jag tror du har byggt perspektiv så in i h-vete...och massa annat också...bygga är viktigt...kanske det viktigaste...
...om du inte läst Erlend Loe borde du göra det...han bygger...

2008-08-21 11:38

Tobias Noborn

Stort grattis till genomförd prestation! Imponerad, intresserad, närmast förbluffad, och en del av mig avundsjuk, en annan del inte alls. Lycka till med framtida prestationer. Annonsera när DVD:n släpps, föredraget hålls, eller så.

2008-08-20 22:48

Magnus Olofsson

Får också tacka för trevlig sommarunderhållning. Massor av rolig läsning och trevliga bilder. Och naturligtvis ett grattis till prestationen att du fixade det mentalt!

Hoppas cykelbrännan håller sig ett tag, tom tourcyklisterna borde vara avundsjuka :-)

Ha det gott
Magnus

2008-08-20 19:48

Anton

60 dagar och 627 mil. Du gissade lika bra som du skildrade resan i bloggen. Tack för skön läsning i sommar.

Ps. När du cyklade förbi jättestolen vid E4:an i Rosvik, funderade du någonsin i termer av "Var det inte längre?"? Ds.

2008-08-20 8:51

Bengt Ivars

Stort grattis till dig men samtidigt kan jag inte mer än beklaga alla oss andra, mig själv inkluderat, som aldrig förverkligar våra drömmar såsom du har gjort med denna resa.

2008-08-19 20:15

Christian Håkansson Ronneby OK

Vill bara ansluta mig till den massiva hyllningskören av en fantastisk prestation men också till en helt otroligt fin berättelse om dina upplevelser genom Europa. Du är inte bara en j-kel på cykel, utan också en hejare på att formulera dina tankar.
Grattis!

2008-08-19 9:43

Christian Mittelholzer

Hej Jan (och Mats)! Tack för att vi fick följa din resa på cykel genom Europa, det är båda en fantastisk prestation och en otroligt rolig läsning. Finns det en chans att få den i bokformat eller liknande? Kommer innehållet av sidan finnas kvar i någon form? Visst var det en stor del av behållningen att följa dig live (framför allt där satellitbilderna hade bra upplösning, man nästan såg dig trampa fram på vägarna), men jag går gärna också tillbaka till tidigare dagar och läser vad du skrev just då eller tittar på de fina bilderna du tog. Roligt också att läsa att du jobbar på Svanova (jag jobbade tre roliga år på SVA)! Varma hälsningar från Schweiz (som tyvärr inte låg på din rutt), Christian

2008-08-19 8:46

Fredrik / Mantra Sport

Tack själv Janne!

En fantastisk resa och en fantastisk berättelse!

2008-08-19 0:13

Foppa

Än en gång stort grattis! Välkommen tillbaka till Blodan.

2008-08-18 23:05

Jonte

Bra jobbat Janne. Tror att jag någonstans i varje inlägg har suttit och gravat för mig själv, så även idag. Jag säger som alla andra, vad ska jag nu surfa på??? Ses.

2008-08-18 22:01

gsb

Undrar vems reseberättelse man skall följa nu, med ett sting av avundsjuka och längtan?

Tack och far väl!
/G

2008-08-18 21:27

Mats

Ljuvligt talande bild här ovanför. Jag kan gissa hur du känner dig just där och då. Grym tillfredsställelse och stolthet efter att kompletterat det uppdrag som pågått i två månader, men som säkert känts mycket längre tack vare alla intryck längs vägen. Karin Boye hade rätt. Det är vägen som är mödan värd.

Det blir fint att få hem dig till den höst som verkar kopplat greppet om oss här i Sverige, men samtidigt tomt att inte få ta del av dagens dos av äventyr som du beskrivit med en briljans som merparten av Sveriges journalist- och författarkår borde vara avundsjuk på.

Man lever bara en gång, så det är lika bra att göra det ordentligt. Det kan vara bra att påminna sig själv om det ibland, och det har du gjort. Både mig och andra.

2008-08-18 21:17

Staffan

Härlig berättelse som gör att man längtar ut! Ser fram emot att höra dig berätta om dina upplevelser.

Världen ska man uppleva från en cykelsadel!

2008-08-18 21:10

Pekka

Varm grattis Jan - du har vunnit ditt OS-guld!!!! Nu lite stretching och O-teknikträning så du är kanonform i höstens SM! Lycka till!

Mvh Pekka

Kommentera nyheten

Namn

Inlägg

Spamskydd

   Skriv in koden 1679 i textrutan.


2008-08-17 12:28

Kap Tripiti - målet är nått!

Klockan var halv sex igår kväll när jag kom dit. Southern point of Europe, stod det på stolen ute på den klippiga udden. Jag var framme, med andra ord.

Läs mer | (43 kommentarer)

2008-08-15 13:45

Inget Gavdos idag

Hade planerat för tidig uppstigning och färja från Chora Sfakion till Gavdos klockan 11.30, men icke.

Läs mer | (20 kommentarer)

2008-08-14 21:32

Betygen

Dags att releasa betygen! Det blev en avstickare till Atens hamnstad Pireus med buss igår kväll. Kanske är det bara en dag kvar nu!

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-13 20:24

Speciallösning

Sitter i Kalamata och funderar på hur jag ska ta mig till Kreta.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-12 21:27

Det blir sällan som man tänkt sig

Det blev som det brukar bli, det vill säga ännu en dag som inte blev som jag tänkt mig.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-08-11 0:00

Om folk och det ojämna Grekland

Grekland är ojämnt. Fenomenalt där det är som bäst, och fult och ganska otrevligt där det är som sämst. Idag har jag kört över Rio-Antirio-bron och äntrat Peloponnesos.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-10 22:21

Närmar mig målet

Kommer närmare gör jag nästan varje dag, men nu börjar det bli nära på riktigt. Hela den icke-turistiska delen av Grekland verkade vara söndagsstängt eller ha extra lång siesta, så det var lika bra att trampa på.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-09 21:37

Jagad av hundar

Jag hade hoppats på att Staffan Åkerblom överdrev eller hade otur med grekiska hundar, men hans erfarenheter verkar tyvärr stämma rätt så bra.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-08-08 21:52

Stängd jävla gräns

55 kilometer extrakörning idag, eftersom man hade stängt den gränspassage mellan Makedonien och Grekland som jag kollat ut. Men det visste ju alla, så det är onödigt att sätta upp skyltar.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-07 22:56

Många intryck i Albanien

Skön och harmonisk cykling idag, när jag lämnade Tirana för en färd upp i de albanska bergen och in i Makedonien. Albanien har varit en kavalkad av intryck. Sverige är ett mycket välordnat land i jämförelse.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-08-06 13:22

En annan del av Europa

Det är nya bollar nu. En ödslig gränspassage till Albanien, åsnor på vägarna och en hamburgare i Shkoder.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-05 16:24

1000 meter uppåt

Nu blir det uppför! Sitter i Kotor och ska upp till passet vid Cekanje. 1006 meter tror jag att det ligger på, och nu sitter jag och blickar ut över havet. 0 meter för tillfället alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-08-04 0:00

Depåstopp i Dubrovnik

Ekrarna har börjat gå åt de senaste dagarna, så det var hög tid för lagning.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-08-03 0:00

Tillbaka till havet

Mostar till Slano, Bosnien-Hercegovina till Kroatien och bergen till havet. Dagens cykling var suverän. Man blir bortskämd helt enkelt, den kroatiska kustvägen är otroligt skön och har alltid utsikt i absolut toppnivå.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-02 0:00

Nice i Mostar

Det var svårt att inte tycka om Mostar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-08-01 0:00

Hotell Posusje

Vi hann precis över gränsen till Bosnien-Hercegovina på fredag kväll, och hittade fram till Hotell Posusje.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-31 0:00

Nu kör vi mot Bosnien

Igår kväll kom Linnea äntligen till Split. Och ikväll fick vi tag på en hyrcykel och kör tillsammans, det är kul och gör skillnad. Nästa mål blir Mostar i Bosnien!

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-30 14:21

På väg mot Split

Började med att missa den planerade vägen mot Trogir, och rullade ner till vattnet och lade mig och sov i en timme på stranden.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-29 18:42

Platt och medvind

Efter fem hårda dagar i bergen blev det ganska platt och en rättvis medvind idag. Lika varmt som igår och många badstopp, badplatserna ligger oftast ungefär tio meter från vägen. Rätt så skönt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-28 22:21

Längs kroatiska kusten

Körde upp och ner längs en kroatisk kustväg idag. Ner till en stad, upp i bergen, och så ner till nästa stad. Och så vidare. Kul, men jobbigt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-27 15:21

Snart Medelhavet

Inte långt kvar till Medelhavet nu. Efter ett stopp med orientering på OO Cup hoppas jag vara vid strandkanten i Rijeka ikväll.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-26 15:37

Slovenien nya ettan

Slovenien har gått upp som nummer ett på min cykellandslista. Ledningen är lika solklar som för williamspäron på Fredrik Lindströms glasslista i Hassan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-07-25 21:05

Över bergen till Slovenien

Fantastiska omgivningar, omväxlande och långt blev kontentan av dagens etapp. Och så en dispyt med två balla mc-tyskar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-24 21:08

Fixade Feistritzsattel

Noterade resans högsta punkt hittills, då jag nådde Feistritzsattel. Den ligger bara på 1290 meter, och det kändes mer jobbigt än vad det låter ballt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-23 15:49

Resans sämsta väder

Kanske inte vad man räknade med i Wien den 23 juli. Vädret skiftade från dåligt till uselt på vägen mot Wiener Neustadt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-22 15:29

Världens bästa grej

Det är kul med marknadsföring och turistbroschyrer. Nästan varenda ställe i Europa har någonting som är fantastiskt unikt, och det spelar inte någon roll vad det är.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-21 20:56

Dubbelpunktering men bara en slang

Kände ett bekant svajande komma smygande ett par mil före gränsen till Österrike. När jag stannade såg jag att det var punktering på båda däcken.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-20 23:44

Från VM-stafetten till Brno

Idag var jag uppe på sadeln igen efter två dagars frånvaro. Tidig morgon och en tuff stigning till arenan för VM-stafetterna. De blev högdramatiska, inte minst herrstafetten.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-19 20:02

Ingen hit för Mats

Följde GPS-trackingen på storbildsskärmen och såg Mats bomma bort chansen till en topplacering redan på andra kontrollen.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-18 22:21

Vilodag

Idag är det fredag och vilodag både på orienterings-VM och på min cykeltur.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-17 23:31

Thierry vann igen

Framme på VM-arenan utanför Rymarov fick jag se Thierry Guergiou dominera igen. Han har vunnit VM 2003, 2004, 2005, 2007 och 2008 och är medeldistansorienteraren personifierad.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-16 22:10

Krakow - Auschwitz - Tjeckien

Dagens etapp blev från Krakow till Ostrava, med stopp på muséet i Auschwitz och med punktering efter polsk-tjeckiska gränsen.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-15 16:26

Framme i Krakow

Startade redan vid tio över sex i morse och återhämtningen var inte fullständig. Det märkte jag efter ungefär 500 meter.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-07-14 21:59

Träffade mina föräldrar i Konskie

I eftermiddags träffade jag mina föräldrar i Konskie, av alla ställen på jordklotet.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-13 13:23

Riktning Warszawa

Sitter i Sulejowek, som nog blir det sista stoppet före Warszawa. Kan bli läge för lite kultur i den polska huvudstaden i eftermiddag.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-12 15:54

Det blåser

Startade dagen med 15 kilometer till det lättuttalade Szczuczyn, där jag handlade frukost på en sklep.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-11 15:07

Stygg motvind idag

Redan när jag lämnade Ryanair-destinationen Kaunas i morse möttes jag av en stygg motvind från söder. Funderar på att ringa upp Lage Larsson och höra om man kan byta.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-10 20:12

Orientering i Kaunas

Idag fick jag chansen att testa lite orientering i Kaunas, det var kul.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-09 12:18

Gjorde en lista

När jag lämnade Rigas stimmiga gator bakom mig stannade jag på ett sunkigt motell och åt en stek med pommes.

Läs mer | (12 kommentarer)

2008-07-08 17:01

Är på gång

Har fixat en ny cykel och köpt en lowrider, nu väntar jag bara på att den ska monteras. Dom insisterade på att göra det själva. Tur, då slipper jag den här gången också.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-07-08 11:02

Cykeln blev stulen

I morse vaknade jag och såg att min cykel hade blivit stulen under natten.

Läs mer | (18 kommentarer)

2008-07-07 13:31

Äggröra i Salacgriva

Dagens lunch är nog resans sämsta hittills, men någon gång ska man ju få den också.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-06 18:22

Riga imorgon

Bokade precis ett boende i Riga, det betyder 18 sköna på cykeln imorgon. Passar perfekt efter två riktigt bra vilodagar i Pärnu!

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-05 21:56

Semester i Pärnu

Nu är jag och Linnea i Pärnu, Estlands svar på St Tropez. Dom coolaste personerna i Sverige kör alltid Gotland-Båstad-St Tropez under vecka 29-31, och då kallas veckan på rivieran för ”svenskveckan”. Tänk om man kunde få vara med på den någon gång.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-04 14:34

I like Estonia

Det har varit en riktigt bra dag på cykeln så här långt: nya vyer, medvind och ett skönt lunchstopp i Rapla. Jag fick en kanonstart redan ut från Tallinn, med fina cykelbanor och utan trottoar- och gatstensjuck som i Helsingfors.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-03 17:26

Heldag i Helsinki

Vi cyklade ner till Skatuddens färjeterminal i duggregn i förmiddags, och jag kom ganska snart att tänka på Staffan Åkerbloms visdomsord i Umeå: ”Det är inte lätt att cykla i storstäder!”

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-02 23:39

Magnusson-backen fanns kvar

I ett myller av skidspår och byggarbeten lyckades vi leta upp Magnusson-backen bakom hopptornen vid Lahti skidstadion.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-07-01 17:00

Backig etapp vid Päijänne

Idag är en ny dag på cykeln, och den är inte lik någon av de 13 tidigare. Det tycker jag är en av de bästa sakerna med den här resan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-30 19:03

Fiasko på Vaajakoskens testbana

Det blev ett rejält fiasko på testbanan idag. En jättemiss på andra kontrollen och sen var det kört att slå Minna Kauppis tid.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-29 20:45

EM-final i Keuruu

Vi kollar in EM-finalen på ett hak i Keuruu, 7 mil väster om Jyväskylä.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-28 16:49

Tillbaka i Finland

Avrundade Sverige-vistelsen med en lunch på restaurang Rex i Umeå med Linneas föräldrar och hennes släktingar i Umeå. Det var trevligt, och Björn rullade in i ett par sexiga badshorts i lagom tid för att hinna ut till färjan i Holmsund.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-27 13:20

Vilodag i Umeå

Ikväll blir det båt från Holmsund till Vasa, det tar fyra timmar. Kan bli klackarna i taket med dom ryska lastbilschaffisarna.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-26 10:02

Slipper E4:an idag

Idag slipper jag E4:an och kör söderut längs Burträskvägen. Räknar med lugn och skön landsbygd!

Läs mer | (13 kommentarer)

2008-06-25 15:45

100 mil körda

Skönt att vara uppe på tresiffrigt! Har kryssat längs E4:an och tagit ett stopp i Piteå på vägen ner mot Skellefteå, där jag räknar med att vara i kvällningen.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-24 14:30

Övernattning i Innanbäcken

Gårdagens etapp avslutades i Kalix, eller närmare bestämt i byn Innanbäcken.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-06-23 12:05

Polcirkeln passerad

Polcirkeln är passerad, nu kör jag vidare mot mörkare och varmare breddgrader!

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-22 11:21

On the rise

Sliten i förrgår, men pigg igår. På uppåtgående alltså, eller ”on the rise”, som det heter på det engelska språket. Gårdagens slutdestination blev Rajamaa camping i Muonionalusta, Sverige.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-06-21 15:56

Midsommar i Kautokeino

Countryfestival i Kautokeino! Stora skyltar kantade vägen när jag kom in i byn, och det lät ju kul. Midsommar, midnattssol och allt.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-20 17:09

Det finns dom som går

Mitt på den öde fjällheden såg jag plötsligt en svart prick långt framme på vägen.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-20 11:15

Mot en ny vår i Alta

Mötte utslagna björkar och grönska när jag cyklade till havet och Alta igår eftermiddag. Mot en ny vår alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-19 11:35

Kaffe på Skaidi kro

Intar en kaffe på Skaidi kro efter drygt två mils cykling nu på morgonen.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-06-18 11:40

Rullar söderut...

Nu är jag igång! 8.45 i morse körde jag iväg från Nordkap, den europeiska kontinentens nordligaste udde. Grekland nästa.

Läs mer | (15 kommentarer)

2008-06-17 18:45

Nu börjar äventyret

Jag är nu på plats i Nordnorge och kommer att cykla de sista milen norrut till Nordkapp ikväll. Vid åttatiden i morgon onsdag trampar jag iväg söderut. Förhoppnigsvis ska livetrackingen fungera!

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-17 14:45

Mot Nordkap

Jag blev förvånad när planet gick under molnen: ett matt men fint dygnet-runt-ljus lyste på en mark som var vit av snö.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-06-16 9:20

Jukola-tvåor!

Jukola-tvåor: Ulf Troeng, Jörgen Ohlin, Tomas Stenström, Johan Höij, Mats Troeng, Jan Troeng och Mattias Millinger. Foto: Björn Olovsson.

Efter den bästa stafettinsatsen i OK Linné-historien, i alla fall på herrsidan, slutade vi på andra plats i Jukola. En silverplats som kändes nästan som en seger.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-14 10:48

Var är fjärrkontrollen?

Det börjar närma sig start. Damerna går iväg klockan 14.00 och förhoppningsvis kan vi följa damtävlingen på tv från boendet i Tammerfors.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-12 18:46

På väg mot Jukola

Jukola väntar. 1470 lag på startlinjen när startskottet går i Tampere på lördag kväll. Det blir min 10:e start i världens största orienteringsstafett, och ett av mina starkaste minnen från dessa år är från det allra första loppet. Ut som tia på andra sträckan, det var stort och jag minns att jag kände mig ganska liten i Jukola-natten den gången.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-10 17:26

Nya bokningsregler

Kom undan med blotta förskräckelsen när jag skulle boka in cykeln på flyget idag. Förra månaden snackade jag med en snubbe på flygbolaget som sa att det bara var att anmäla extra bagage nån gång innan man åkte. Men nu var det nya regler.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-08 10:21

Sömn och mobilt bredband

Det är skönt att sova. För ett tag sen träffade jag en kille som påstod att västerlänningar sover i genomsnitt två timmar mindre per natt nu jämfört med för bara tio år sedan. Man kan hoppas på att dom extra vakna timmarna används till något bättre, men jag är inte säker.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-04 7:12

Cykeln på plats

Nu är den på plats! Igår kväll hämtade jag min Cannondale Touring Ultra från Mantra Sport. Funderar på om jag inte ska plocka isär den till molekyler ändå, och sedan bygga ihop den igen. Det skulle nog vara rätt kul.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-01 21:19

Cykeln är på gång

På tisdag ska cykeln komma till Uppsala. Det känns skönt eftersom det trots allt är en rätt viktig detalj i sammanhanget. I vintras läste jag på ett cykelforum där det var en kille som sa att när man har köpt en cykel måste man alltid plocka isär den helt och hållet, och sedan skruva ihop den igen. Det tänker inte jag göra.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-30 21:15

GPS-spårning med iTrace

Varför vänta med att uppdatera hemsidan när man kan göra det i realtid? Med hjälp av iTrace i1 kommer min färdväg att skickas direkt till hemsidan. Det är underbart med teknik!

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-27 17:59

Så blir vädret i juni, juli, augusti

Utan att vara särskilt intresserad av själva innehållet i kvällstidningarna, har jag alltid gillat löpet. "Så blir vädret i juni, juli, augusti" är en klassiker och igår fick jag se den i delvis ny tappning. Det blir superväder i sommar. Skönt.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-25 7:04

Förberedelserna är igång!

Med bara tre veckor kvar borde förberedelserna vara i full gång, och det är faktiskt precis vad de är. Mest i mitt huvud, för det finns forfarande en del saker att fixa i det som kallas för verkligheten. Men jag är optimist och ser verkligen fram emot att trampa iväg från Nordkap den 17 juni.

Läs mer | (0 kommentarer)