2008-06-18 11:40

Rullar söderut...

Nu är jag igång! 8.45 i morse körde jag iväg från Nordkap, den europeiska kontinentens nordligaste udde. Grekland nästa.

Jag gjorde en liten tjuvstart igår kväll då jag cyklade de sista 3 milen från Honningsvåg upp till Nordkap. Orkade inte vänta på sista bussen. Det var jag och 10 000 tyska turister och nästan lika många husbilar uppe vid monumentet. Men på vägen upp var det desto mer fridfullt. Kala, släta fjäll, renar och riktigt skönt väder i de tuffa stigningarna. Jag märkte att det är tungt att köra uppför med så mycket packning, var ganska trött i låren när jag kom fram vid tiotiden på kvällen.

Nu är jag tillbaka på snabbvisit i Honningsvåg igen. Noterar till mitt nöje att gps-trackingen verkar fungera bra, men i eftermiddag blir det nog några uppehåll då jag ska åka igenom ett par tunnlar. Nordkap-tunneln går 220 meter under havet och har en lutning på 10% där det är som brantast. 6 kilometer är den.

Och hur det känns? Humöret går upp och ned, kan man säga. Jag har redan märkt att det har ett ganska tydligt samband med hunger. Men mest går humöret upp, framför allt ger naturen kraft och energi! Och cykeln rullar på bra, skönt att frakten gick utan blessyrer och bekymmer.

Nu ska jag snart köra vidare. Är grymt sugen på tv ikväll, kan nog tyvärr inte säkert räkna med det. Men jag hoppas desto mer. Om sidleds-Danne spelar från start är jag nästan övertygad om att han nätar ikväll.

Till sist ett stort tack för alla lyckönskningar, det ger nog minst lika mycket energi som maten, kom jag på.

Startklar!

Yeah yeah.

Tror det var 50 busslaster uppe vid monumentet vid midnatt.

Norra slutet på Europa-kontinenten.

Solen ganska långt nere trots allt.

Bara 598 mil kvar, typ.

En liten reseberättelse från igår (radioaktivt/retroaktivt?) finns här.

Kommentarer (15)

2008-07-10 21:56

2008-06-20 9:35

Holma

Tjena! Jag såg på bilden från Jukola att du snaggat dig ordentligt innan resan. Hoppas att du ansat kroppshåret på ordentligt på alla ställen....du vet cyklister är ju kända för lena och rakade ben!
När jag läser dina reportage så blir jag otroligt sugen att hoppa upp på cykeln och komma och haka på. Hoppas att du inte kommer att känna dig allt för ensam så att jag måste ta den idéen från tanke till verklighet...
Ser fram emot fler trevliga reportage, men tyvärr så kommer de väl inte att innehålla fler ironiska kommentarer om sidleds-Danne!

2008-06-20 9:34

Holma

Tjena! Jag såg på bilden från Jukola att du snaggat dig ordentligt innan resan. Hoppas att du ansat kroppshåret på ordentligt på alla ställen....du vet cyklister är ju kända för lena och rakade ben!
När jag läser dina reportage så blir jag otroligt sugen att hoppa upp på cykeln och komma och haka på. Hoppas att du inte kommer att känna dig allt för ensam så att jag måste ta den idéen från tanke till verklighet...
Ser fram emot fler trevliga reportage, men tyvärr så kommer de väl inte att innehålla fler ironiska kommentarer om sidleds-Danne!

2008-06-19 23:06

Niklas

Tjena Janne!

Är grymt imponerad av ditt äventyr. Måste väl kännas skönt att äntligen vara på väg. Ska bli himla kul att följa dina bravader på nätet under långa dagar på labbet i sommar. Har redan lagt in sidan som startsida på datorn!

Tänkte dela med mig lite av upplevelser/erfarenheter från mitt 4-dagars cykeläventyr för 4 år sedan. Som sagt, 2004 gjorde jag klassikern och efter att ha fixat Vasaloppet galant stod Vätternrundan för dörren. Jag hade väl cyklat lite rundor i Uppsalatrakten, men insåg snart att för att klara de 33 milen behövde jag en utmaning. Idén att cykla från Uppsala till Uddevalla kom under en OL-tävlingshelg i Falun när jag på vandrarhemmet såg en karta med alla Sveriges vandrarhem utsatta. Tältning var uteslutet för min del av den enkla anledningen att jag inte ägde något tält vid tillfället.
Nu ter sig min tur bara som en spottstyver jämfört med din. Å andra sidan hade jag inte så moderna lättviktsprylar som du listar upp. Cykeln (min gamla 5-växlade Crescent från 1990) utrustades med cykeldator, ryggsäcken (35 liter) packades, klämdes fast på pakethållaren och så bar det iväg. Jag hade bokat vandrarhem i förväg och på så sätt bestämt rutten.

1/6-04: Uppsala-Köping 118 km
Det var en speciell känsla att cykla över Flogstafältet (skulle ju lite längre än till ICA-Maxi denna gång) I matväg hade jag med färdig pastasallad för lunch , samt bröd och tubost (som mellanmål/”nödmat”) (Ska f.ö. bli intressant att höra vad dom har för färdigrätter i Litauen). Resten köpte jag allt eftersom. Kanonfint försommarväder när jag trampade iväg mot sydväst på småvägar över Upplandslätten. Västerås passerades vid 17-tiden mitt i rusningstrafiken och det blev en skön kontrast till lugnet på landet. Tog en glasspaus på torget bredvid en skulptur av cyklande hamnarbetare. Passande! Nådde Köping på kvällen, naturligtvis hade vandrarhemmets reception stängt för dagen, men dom hade lagt nyckeln i brevlådan, så det fixade sig. Efter en kebabpizza special på statt i Köping somnade jag gott.

2/6: Köping-Askersund 127 km
Använde mig av gamla E18 och det rullade på kanonfint till Arboga. Härifrån har jag många minnen från mitt första 5-dagars 1991 i klassen H16B-1. Trodde t.ex. att det bara var att välja och vraka bland spurtfållorna när jag kämpat mig runt ”Köpingsettan”! Efter Arboga gjorde jag mitt första vägvalsmisstag (på cykeln alltså). I och med att jag hade rivit ur passande kartblad från 1986 års vägatlas så fanns såklart inte den nya motorvägen från Köping till Örebro med. Det hade ju varit passande att ta gamla E18/E20, men i stället valde jag småvägar. Efter att tag övergick asfalten i grus och solen försvann. En rejäl åskskur följde och mobilen återhämtade sig aldrig helt efter den. Tips: Packa all elektronik i vattentäta packsäckar! Efter vad som verkade vara en evighet kom jag ut på bättre vägar och efter lunchen kom solen tillbaka. Vilken skillnad för humöret att cykla med mätt mage och i fint väder! Örebro passerades (återigen i rusningstid ), och med musik i öronen (hade en liten fickradio) fick jag upp farten förbi Kumla på Närkeslätten. Efter Hallsberg blev det trixigare igen. Snabbaste vägen till Askersund var den hårt trafikerade väg 50 som nästan helt saknade väggren. Var rätt skraj när jag ett flertal gånger passerades av långtradare på nära håll. Kom i alla fall fram till Askersund helskinnad och övernattade på en båt omgjord till vandrarhem.

3/6: Askersund-Falköping 143 km
Anledningen att jag körde via Askersund var lite av en mental grej inför Vätternrundan, precis som ert träningsläger till Tammerfors inför Jukola för att känna på terrängen. Fortsatte dock inte ner längs Vätterns västra strand, i stället korsade jag Tiveden och fortsatte förbi sjöarna Unden och Viken. Helt nya vyer för mig, trots att jag nu kommit in i Västra Götalands län och var på ”hemmaplan”. En nyhet jag kommer ihåg från radion härifrån var att förhören med ”Kristi Brud” i Knutbymålet hade påbörjats. Vad lätt man kommer ihåg saker man hört om man kan koppla det till ett speciellt tillfälle. Hade en riktig ”downperiod” på slätten med mot Skövde. Vägen var spikrak och naturen platt och enformig. Du kommer att uppleva många perioder under cyklingen som känns jäkligt tunga, det gäller att vara envis och ”kriga”. I mitt fall berodde ”downperioderna” oftast på att hungern kom smygande. Efter ett EM-mål (det var ju fotbolls-EM då också) på McDonalds i Skövde blev jag som en ny människa! Det rullade så lätt och fint i den ljusa försommarkvällen sista biten ned mot Falköping. Att jag är en kvällsmänniska både vad gäller tankeskärpa och fysisk aktivitet gjorde också sitt till.

4/6: Falköping-Uddevalla 132 km
Turens maxhastighet (53 km/h) uppnåddes i en utförsbacke strax efter Falköping. Vågar inte tänka på vad som hade hänt om jag kraschat i den farten… Besökte Evald´s MTB garage i Kvänum för att skaffa spännband till ryggsäcken på pakethållaren. Det hade dom inte trots att butiken är känd som en av den mest välsorterade på cykeltokiga Västgötaslätten. Nåja, hade packningen klarat den här biten utan att ramla av så skulle det väl gå sista biten också! Nu hade tre och en halv dags cykling gjort sitt till för några småskavanker. Jag hade fått rätt ont i röven trots cykelbyxor, men mer obehagligt var stickningar på utsidan av fötterna. Kanske berodde det på att jag inte hade riktiga cykelskor och spd-pedaler (körde i trekkingskor med grov sula som inte satt fast). Hursomhelst hägrade målet och via Vargön och Vänersborg nådde jag till slut Uddevalla. Jag talade faktiskt inte om mina planer för farsan förrän jag var i Falköping. Han har en tendens att bli orolig, men när jag rullande in på Silvermyntsgränd skrattade han bara! Det är ett sånt ögonblick man aldrig glömmer.

Detta är utan tvekan den häftigaste grej av äventyrskaraktär jag gjort i mitt liv. Det är så mycket roligare att cykla jämfört med att åka bil/tåg i och med att man hinner uppleva naturen på ett helt annat sätt. Ok, jag hade väl klarat sträckan på 3 dagar om jag hade varit lite hårdare mot mig själv och tvingat mig upp tidigt på mornarna. Frank Andersson lär ha cyklat sträckan Göteborg-Stockholm på en dag när en journalist menade att han hade för dålig kondition. Det hade också varit coolt att köra från kust till kust, typ från Öregrund till Kungshamn (där farsan har sommarhus), men det får bli en annan gång. Nu ser jag fram emot att följa din cykeltur som ligger flera divisioner över min. Du kommer garanterat att få ett minne för livet. Jag tror också att det kommer att hjälpa dig med din OL-satsning på ett positivt sätt. Man behöver ett avbrott från invanda rutiner/vardagsliv ibland.

Ett boktips på resan: ”On the road” av Jack Kerouac. Cool skildring av livet på luffen i USA sent 40-tal.

Lycka till!

/Foppa

2008-06-19 16:44

Peter Ö

Härligt äventyr Janne! Lycka till och grattis till Jukolaframgången.

2008-06-19 12:51

Tomas

30-vallen spräckt för första gången idag! Detta efter ett par uppvärmningsmil á la tour de france på ca 15km/h. Jojo! Jojo janne! Bara att dunka vidare på europaväg 6 mot rafsbotn. Där lär du stanna till för en fika och lite skitsnack med Marja Liisa. Hon ska vad jag har hört göra stans bästa macchiato eller var det mackor.

Antar att du redan fått utförlig rapport om matchen. om inte så kommerhär lite korta från blodan 26:

Slatten var för loj!
Sidledsdanne var långt borta att hänga den i krysset. Hansson, Sidledsdanne och mikael nilsson var direkt dåliga. Rysslands vänsterback var mer på offensiv planhalva än vad mikael nilsson och petter hansson har varit under hela deras karriärer tillsammans. Detta räknat från om med p9. Sverige förlorade mot ett klart bättre lag, Ryssland. Om du får tid, Patrick Ekwalls reklektioner från matchen: http://fotbollskanalen.se/1.427892 Tycker faktiskt han träffar rätt bra i sin analys.

Nu drar vi till Oslo. Ha det gott och om du får tråkigt fundera över den här: "Vad är det för likhet mellan en brunett(tjej) och en ekorre?"

/T

2008-06-19 12:05

Dorothe

Härligt Janne med din fantastiska utmaningen! Man kan bli avvundsjuk. Vi har en del ovetenskapliska samtal nu på labbet och snart inför vi vadslagning vilka ruttar du tar härnäst. Lycka till framöver!!!

2008-06-19 8:56

Björte

Härligt att se lite bilder! Du är väldigt snygg framför monumentet.

Nu är cykeln uppfraktad till Härnösand. Vi ses om en dryg vecka i Umeå! Ska bli kul att få några cykelmil i benen.

2008-06-18 22:27

Svanova gänget

Kul att läsa om din första dag. Bra gjort att gå ut så hårt. Gissa om du diskuteras vid fikabordet hos oss. Vi önskar LYCKA TILL allihop förstås.
//Christina
PS Fotbollen var inget att missa om du nu gjorde det!!!

2008-06-18 20:25

Erik

16,5 mil första dagen var en imponerande etapp - hoppas den inte sitter i benen eller bakdelen i morgon. På kartan ser det ut som du nått Russenes - där tältade jag när jag liftade till Nordkap 1972 ! Minns att det var en strandnära camping med rätt mycket tidvatten och en del sjöfågel - måhända är det samma plats ?
Hoppas du har möjlighet att se kvällens match, det är snart dags att inta TV-soffan ! God tur i morgon!

2008-06-18 18:22

A. Edling

Tack Jan för att du fick den vanligtvis västliga orkanen mellan Uppsala och Vänge att kännas som en lätt bris, efter att jag försökt sätta mig in i ditt äventyr. Det känns som en ofantlig förmån att så här från hemmaplan få följa dina upplevelser. Blir det för kallt är det bara att värma sig genom att läsa Mats härliga rapport från Jukola.
Ta det lugnt och Lycka till!

2008-06-18 16:11

Jhöij

53,4 km/h efter 106 km i låren och en inte helt obetydligt packvikt. imponerande! ska bli väldigt roligt att följa dig under resan. jantroeng.se ingår från och med nu i rutinrundan på webben. efter din beskrivning av miljön kan jag inte annat än att bestämma mig för att vidderna uppe i nordnorge ska besökas någon gång innan jag trillar av pinn. Hoppas allt går fortsatt bra!

ps. jag tror danne dunkar in en frispark från 35 m rakt upp i klykan ikväll. men jag tycker nog att han blivit lite väl håsad av media i allmänhet, och svenska folket i synnerhet, inför turneringen ds.

2008-06-18 14:05

Kristina R

Härligt att höra att du är på väg! Håller med Brolt, det ska bli ett rent nöje att följa din färd genom Europa!!

2008-06-18 12:28

brolt

Coolt Janne. Det här blir en höjdare att följa! Lycka till! *avundsjuk* ;-)

2008-06-18 11:53

Linnea

Så nu är du igång på riktigt, och trackingen funkar perfekt, coolt! Snygga bilder också. Puss från ditt största fan:) Sture hälsar!

Kommentera nyheten

Namn

Inlägg

Spamskydd

   Skriv in koden 5278 i textrutan.


2008-08-18 20:40

Epilog

Chanias flygplats på Kreta. Resan är slut, nu åker jag hem.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-08-17 12:28

Kap Tripiti - målet är nått!

Klockan var halv sex igår kväll när jag kom dit. Southern point of Europe, stod det på stolen ute på den klippiga udden. Jag var framme, med andra ord.

Läs mer | (43 kommentarer)

2008-08-15 13:45

Inget Gavdos idag

Hade planerat för tidig uppstigning och färja från Chora Sfakion till Gavdos klockan 11.30, men icke.

Läs mer | (20 kommentarer)

2008-08-14 21:32

Betygen

Dags att releasa betygen! Det blev en avstickare till Atens hamnstad Pireus med buss igår kväll. Kanske är det bara en dag kvar nu!

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-13 20:24

Speciallösning

Sitter i Kalamata och funderar på hur jag ska ta mig till Kreta.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-12 21:27

Det blir sällan som man tänkt sig

Det blev som det brukar bli, det vill säga ännu en dag som inte blev som jag tänkt mig.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-08-11 0:00

Om folk och det ojämna Grekland

Grekland är ojämnt. Fenomenalt där det är som bäst, och fult och ganska otrevligt där det är som sämst. Idag har jag kört över Rio-Antirio-bron och äntrat Peloponnesos.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-10 22:21

Närmar mig målet

Kommer närmare gör jag nästan varje dag, men nu börjar det bli nära på riktigt. Hela den icke-turistiska delen av Grekland verkade vara söndagsstängt eller ha extra lång siesta, så det var lika bra att trampa på.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-09 21:37

Jagad av hundar

Jag hade hoppats på att Staffan Åkerblom överdrev eller hade otur med grekiska hundar, men hans erfarenheter verkar tyvärr stämma rätt så bra.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-08-08 21:52

Stängd jävla gräns

55 kilometer extrakörning idag, eftersom man hade stängt den gränspassage mellan Makedonien och Grekland som jag kollat ut. Men det visste ju alla, så det är onödigt att sätta upp skyltar.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-07 22:56

Många intryck i Albanien

Skön och harmonisk cykling idag, när jag lämnade Tirana för en färd upp i de albanska bergen och in i Makedonien. Albanien har varit en kavalkad av intryck. Sverige är ett mycket välordnat land i jämförelse.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-08-06 13:22

En annan del av Europa

Det är nya bollar nu. En ödslig gränspassage till Albanien, åsnor på vägarna och en hamburgare i Shkoder.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-05 16:24

1000 meter uppåt

Nu blir det uppför! Sitter i Kotor och ska upp till passet vid Cekanje. 1006 meter tror jag att det ligger på, och nu sitter jag och blickar ut över havet. 0 meter för tillfället alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-08-04 0:00

Depåstopp i Dubrovnik

Ekrarna har börjat gå åt de senaste dagarna, så det var hög tid för lagning.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-08-03 0:00

Tillbaka till havet

Mostar till Slano, Bosnien-Hercegovina till Kroatien och bergen till havet. Dagens cykling var suverän. Man blir bortskämd helt enkelt, den kroatiska kustvägen är otroligt skön och har alltid utsikt i absolut toppnivå.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-02 0:00

Nice i Mostar

Det var svårt att inte tycka om Mostar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-08-01 0:00

Hotell Posusje

Vi hann precis över gränsen till Bosnien-Hercegovina på fredag kväll, och hittade fram till Hotell Posusje.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-31 0:00

Nu kör vi mot Bosnien

Igår kväll kom Linnea äntligen till Split. Och ikväll fick vi tag på en hyrcykel och kör tillsammans, det är kul och gör skillnad. Nästa mål blir Mostar i Bosnien!

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-30 14:21

På väg mot Split

Började med att missa den planerade vägen mot Trogir, och rullade ner till vattnet och lade mig och sov i en timme på stranden.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-29 18:42

Platt och medvind

Efter fem hårda dagar i bergen blev det ganska platt och en rättvis medvind idag. Lika varmt som igår och många badstopp, badplatserna ligger oftast ungefär tio meter från vägen. Rätt så skönt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-28 22:21

Längs kroatiska kusten

Körde upp och ner längs en kroatisk kustväg idag. Ner till en stad, upp i bergen, och så ner till nästa stad. Och så vidare. Kul, men jobbigt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-27 15:21

Snart Medelhavet

Inte långt kvar till Medelhavet nu. Efter ett stopp med orientering på OO Cup hoppas jag vara vid strandkanten i Rijeka ikväll.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-26 15:37

Slovenien nya ettan

Slovenien har gått upp som nummer ett på min cykellandslista. Ledningen är lika solklar som för williamspäron på Fredrik Lindströms glasslista i Hassan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-07-25 21:05

Över bergen till Slovenien

Fantastiska omgivningar, omväxlande och långt blev kontentan av dagens etapp. Och så en dispyt med två balla mc-tyskar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-24 21:08

Fixade Feistritzsattel

Noterade resans högsta punkt hittills, då jag nådde Feistritzsattel. Den ligger bara på 1290 meter, och det kändes mer jobbigt än vad det låter ballt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-23 15:49

Resans sämsta väder

Kanske inte vad man räknade med i Wien den 23 juli. Vädret skiftade från dåligt till uselt på vägen mot Wiener Neustadt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-22 15:29

Världens bästa grej

Det är kul med marknadsföring och turistbroschyrer. Nästan varenda ställe i Europa har någonting som är fantastiskt unikt, och det spelar inte någon roll vad det är.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-21 20:56

Dubbelpunktering men bara en slang

Kände ett bekant svajande komma smygande ett par mil före gränsen till Österrike. När jag stannade såg jag att det var punktering på båda däcken.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-20 23:44

Från VM-stafetten till Brno

Idag var jag uppe på sadeln igen efter två dagars frånvaro. Tidig morgon och en tuff stigning till arenan för VM-stafetterna. De blev högdramatiska, inte minst herrstafetten.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-19 20:02

Ingen hit för Mats

Följde GPS-trackingen på storbildsskärmen och såg Mats bomma bort chansen till en topplacering redan på andra kontrollen.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-18 22:21

Vilodag

Idag är det fredag och vilodag både på orienterings-VM och på min cykeltur.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-17 23:31

Thierry vann igen

Framme på VM-arenan utanför Rymarov fick jag se Thierry Guergiou dominera igen. Han har vunnit VM 2003, 2004, 2005, 2007 och 2008 och är medeldistansorienteraren personifierad.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-16 22:10

Krakow - Auschwitz - Tjeckien

Dagens etapp blev från Krakow till Ostrava, med stopp på muséet i Auschwitz och med punktering efter polsk-tjeckiska gränsen.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-15 16:26

Framme i Krakow

Startade redan vid tio över sex i morse och återhämtningen var inte fullständig. Det märkte jag efter ungefär 500 meter.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-07-14 21:59

Träffade mina föräldrar i Konskie

I eftermiddags träffade jag mina föräldrar i Konskie, av alla ställen på jordklotet.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-13 13:23

Riktning Warszawa

Sitter i Sulejowek, som nog blir det sista stoppet före Warszawa. Kan bli läge för lite kultur i den polska huvudstaden i eftermiddag.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-12 15:54

Det blåser

Startade dagen med 15 kilometer till det lättuttalade Szczuczyn, där jag handlade frukost på en sklep.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-11 15:07

Stygg motvind idag

Redan när jag lämnade Ryanair-destinationen Kaunas i morse möttes jag av en stygg motvind från söder. Funderar på att ringa upp Lage Larsson och höra om man kan byta.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-10 20:12

Orientering i Kaunas

Idag fick jag chansen att testa lite orientering i Kaunas, det var kul.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-09 12:18

Gjorde en lista

När jag lämnade Rigas stimmiga gator bakom mig stannade jag på ett sunkigt motell och åt en stek med pommes.

Läs mer | (12 kommentarer)

2008-07-08 17:01

Är på gång

Har fixat en ny cykel och köpt en lowrider, nu väntar jag bara på att den ska monteras. Dom insisterade på att göra det själva. Tur, då slipper jag den här gången också.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-07-08 11:02

Cykeln blev stulen

I morse vaknade jag och såg att min cykel hade blivit stulen under natten.

Läs mer | (18 kommentarer)

2008-07-07 13:31

Äggröra i Salacgriva

Dagens lunch är nog resans sämsta hittills, men någon gång ska man ju få den också.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-06 18:22

Riga imorgon

Bokade precis ett boende i Riga, det betyder 18 sköna på cykeln imorgon. Passar perfekt efter två riktigt bra vilodagar i Pärnu!

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-05 21:56

Semester i Pärnu

Nu är jag och Linnea i Pärnu, Estlands svar på St Tropez. Dom coolaste personerna i Sverige kör alltid Gotland-Båstad-St Tropez under vecka 29-31, och då kallas veckan på rivieran för ”svenskveckan”. Tänk om man kunde få vara med på den någon gång.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-04 14:34

I like Estonia

Det har varit en riktigt bra dag på cykeln så här långt: nya vyer, medvind och ett skönt lunchstopp i Rapla. Jag fick en kanonstart redan ut från Tallinn, med fina cykelbanor och utan trottoar- och gatstensjuck som i Helsingfors.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-03 17:26

Heldag i Helsinki

Vi cyklade ner till Skatuddens färjeterminal i duggregn i förmiddags, och jag kom ganska snart att tänka på Staffan Åkerbloms visdomsord i Umeå: ”Det är inte lätt att cykla i storstäder!”

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-02 23:39

Magnusson-backen fanns kvar

I ett myller av skidspår och byggarbeten lyckades vi leta upp Magnusson-backen bakom hopptornen vid Lahti skidstadion.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-07-01 17:00

Backig etapp vid Päijänne

Idag är en ny dag på cykeln, och den är inte lik någon av de 13 tidigare. Det tycker jag är en av de bästa sakerna med den här resan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-30 19:03

Fiasko på Vaajakoskens testbana

Det blev ett rejält fiasko på testbanan idag. En jättemiss på andra kontrollen och sen var det kört att slå Minna Kauppis tid.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-29 20:45

EM-final i Keuruu

Vi kollar in EM-finalen på ett hak i Keuruu, 7 mil väster om Jyväskylä.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-28 16:49

Tillbaka i Finland

Avrundade Sverige-vistelsen med en lunch på restaurang Rex i Umeå med Linneas föräldrar och hennes släktingar i Umeå. Det var trevligt, och Björn rullade in i ett par sexiga badshorts i lagom tid för att hinna ut till färjan i Holmsund.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-27 13:20

Vilodag i Umeå

Ikväll blir det båt från Holmsund till Vasa, det tar fyra timmar. Kan bli klackarna i taket med dom ryska lastbilschaffisarna.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-26 10:02

Slipper E4:an idag

Idag slipper jag E4:an och kör söderut längs Burträskvägen. Räknar med lugn och skön landsbygd!

Läs mer | (13 kommentarer)

2008-06-25 15:45

100 mil körda

Skönt att vara uppe på tresiffrigt! Har kryssat längs E4:an och tagit ett stopp i Piteå på vägen ner mot Skellefteå, där jag räknar med att vara i kvällningen.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-24 14:30

Övernattning i Innanbäcken

Gårdagens etapp avslutades i Kalix, eller närmare bestämt i byn Innanbäcken.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-06-23 12:05

Polcirkeln passerad

Polcirkeln är passerad, nu kör jag vidare mot mörkare och varmare breddgrader!

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-22 11:21

On the rise

Sliten i förrgår, men pigg igår. På uppåtgående alltså, eller ”on the rise”, som det heter på det engelska språket. Gårdagens slutdestination blev Rajamaa camping i Muonionalusta, Sverige.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-06-21 15:56

Midsommar i Kautokeino

Countryfestival i Kautokeino! Stora skyltar kantade vägen när jag kom in i byn, och det lät ju kul. Midsommar, midnattssol och allt.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-20 17:09

Det finns dom som går

Mitt på den öde fjällheden såg jag plötsligt en svart prick långt framme på vägen.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-20 11:15

Mot en ny vår i Alta

Mötte utslagna björkar och grönska när jag cyklade till havet och Alta igår eftermiddag. Mot en ny vår alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-19 11:35

Kaffe på Skaidi kro

Intar en kaffe på Skaidi kro efter drygt två mils cykling nu på morgonen.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-06-17 18:45

Nu börjar äventyret

Jag är nu på plats i Nordnorge och kommer att cykla de sista milen norrut till Nordkapp ikväll. Vid åttatiden i morgon onsdag trampar jag iväg söderut. Förhoppnigsvis ska livetrackingen fungera!

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-17 14:45

Mot Nordkap

Jag blev förvånad när planet gick under molnen: ett matt men fint dygnet-runt-ljus lyste på en mark som var vit av snö.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-06-16 9:20

Jukola-tvåor!

Jukola-tvåor: Ulf Troeng, Jörgen Ohlin, Tomas Stenström, Johan Höij, Mats Troeng, Jan Troeng och Mattias Millinger. Foto: Björn Olovsson.

Efter den bästa stafettinsatsen i OK Linné-historien, i alla fall på herrsidan, slutade vi på andra plats i Jukola. En silverplats som kändes nästan som en seger.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-14 10:48

Var är fjärrkontrollen?

Det börjar närma sig start. Damerna går iväg klockan 14.00 och förhoppningsvis kan vi följa damtävlingen på tv från boendet i Tammerfors.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-12 18:46

På väg mot Jukola

Jukola väntar. 1470 lag på startlinjen när startskottet går i Tampere på lördag kväll. Det blir min 10:e start i världens största orienteringsstafett, och ett av mina starkaste minnen från dessa år är från det allra första loppet. Ut som tia på andra sträckan, det var stort och jag minns att jag kände mig ganska liten i Jukola-natten den gången.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-10 17:26

Nya bokningsregler

Kom undan med blotta förskräckelsen när jag skulle boka in cykeln på flyget idag. Förra månaden snackade jag med en snubbe på flygbolaget som sa att det bara var att anmäla extra bagage nån gång innan man åkte. Men nu var det nya regler.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-08 10:21

Sömn och mobilt bredband

Det är skönt att sova. För ett tag sen träffade jag en kille som påstod att västerlänningar sover i genomsnitt två timmar mindre per natt nu jämfört med för bara tio år sedan. Man kan hoppas på att dom extra vakna timmarna används till något bättre, men jag är inte säker.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-04 7:12

Cykeln på plats

Nu är den på plats! Igår kväll hämtade jag min Cannondale Touring Ultra från Mantra Sport. Funderar på om jag inte ska plocka isär den till molekyler ändå, och sedan bygga ihop den igen. Det skulle nog vara rätt kul.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-01 21:19

Cykeln är på gång

På tisdag ska cykeln komma till Uppsala. Det känns skönt eftersom det trots allt är en rätt viktig detalj i sammanhanget. I vintras läste jag på ett cykelforum där det var en kille som sa att när man har köpt en cykel måste man alltid plocka isär den helt och hållet, och sedan skruva ihop den igen. Det tänker inte jag göra.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-30 21:15

GPS-spårning med iTrace

Varför vänta med att uppdatera hemsidan när man kan göra det i realtid? Med hjälp av iTrace i1 kommer min färdväg att skickas direkt till hemsidan. Det är underbart med teknik!

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-27 17:59

Så blir vädret i juni, juli, augusti

Utan att vara särskilt intresserad av själva innehållet i kvällstidningarna, har jag alltid gillat löpet. "Så blir vädret i juni, juli, augusti" är en klassiker och igår fick jag se den i delvis ny tappning. Det blir superväder i sommar. Skönt.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-25 7:04

Förberedelserna är igång!

Med bara tre veckor kvar borde förberedelserna vara i full gång, och det är faktiskt precis vad de är. Mest i mitt huvud, för det finns forfarande en del saker att fixa i det som kallas för verkligheten. Men jag är optimist och ser verkligen fram emot att trampa iväg från Nordkap den 17 juni.

Läs mer | (0 kommentarer)