2008-06-23 12:05

Polcirkeln passerad

Polcirkeln är passerad, nu kör jag vidare mot mörkare och varmare breddgrader!

På väg ut från Muoino igår morse såg jag en vägvisare mot Kittilä och Rovaniemi. När jag planerade rutten tänkte jag först ta den vägen, för att få uppleva trakterna som Arto Paasilinna skildrar i De hängda rävarnas skog, en varm och rolig berättelse som jag gillade. Rovaniemi lockade med Jukola-banorna från 1994. Men man kan inte få allt här i världen, och Torneldalen är inte illa det heller.

Redan när jag lämnade Muonio igår förmiddag blev jag hungrig, men fick vänta 42 kilometer innan jag kom fram till ett café i höjd med Kihlanki.

-Har ni frimärken?
-Ja ja, sa expediten och hällde mjölk i kaffet. Jag gillar svart kaffe bättre, och sket i att köpa vykort.

I caféets salong fanns två album med foton från de senaste tio årens laxfiske i älven utanför stugan. De flesta bilderna föreställde män som poserade framför kameran med nyuppdragna laxar, de flesta killarna iklädda kepsar och t-shirts med reklam för Koff eller Lapin Kulta. Alla bilder var omsorgsfullt beskrivna i text med fångstdatum, vikt i kilogram med en decimals noggrannhet och längd i centimeter.

På den ena väggen hängde tavlor med årens rekordlaxar, från 1993 till 2004. Största besten av alla drog Veli-Matti Heikkilä upp 1994, den vägde 19,5 kg.

Sammanställning över rekordlaxar.

Jag körde vidare mot Kolari i stygg motvind och regn. Stannade på en restaurang alldeles i infarten och träffade den holländske fotografen Sipco Feenstra, som hade liftat från Holland. Han hade långt hår, ring i örat och en urringad brynja med en slapp stickad tröja utanpå.
-Only two days to get here, but not a meter more the last two days. Det var inget han brydde sig om eftersom han hade blivit dödspolare med restaurangägarna medan han gick omkring och tittade efter bilar med norska nummerplåtar.

Vi talade om Kalla kriget, Carl Zeiss-optik och badhuset Oasen i Namsos, som han var oerhört fascinerad över.

Sipco Feenstra.

Jag fick se hela hans fotoregister och kom inte iväg från Kolari förrän efter sju, då jag körde mot Pajala. Det regnade på de långa, platta och tråkiga raksträckorna med idel myrmark vid sidan om.

Raksträcka utanför Pajala, 3 kilometer. Sen en kurva och 3 km till.

Såg kyrkan mitt emellan Vittulajänkkä och Paskajänkkä, centrumkorsningen, Laestadiuspörtet och allt det andra i Populärmusik från Vittula.

Välkända namn.

Efter en kvart i Pajala drabbades jag av svårmod. Det regnade och jävlades rent allmänt, och när jag hörde Lasse Granqvist referera Spanien-Italien från kiosken vid Pajala busstation funderade jag på varför jag inte var hemma istället. Tänkte på en av Mikael Niemis böcker, en intervjubok som kom långt före hans bästsäljare, och som jag lånade en gång i höstas när jag upptäckt bibliotekets fantastiska möjligheter. Jag minns inte titeln, men den handlade om det tornedalska svårmodet, arbetslösheten och den stora utflyttningen, fast också om stoltheten över det egna språket och om den starka tillhörigheten till Tornedalen.

Jag bestämde mig för att fortsätta söderut, åt en bit rulltårta och trampade med full fart genom en regnskur, som varade ända ner till Muonioälven och Torneälvens sammanflöde vid Kengis. Fortsatte i lite lägre tempo och när jag kom in i det svenska telefonnätet ringde jag till Linnea. Sen kändes allt mycket bättre, och jag körde längs Norrskensvägen nästan ända till midnatt. Det gick lätt och jag ville inte stanna.

Precis utanför Jarhois vid Torneälvens strand hittade jag ett vindskydd, där jag lagade mat, badade och stannade för natten.

Senaste övernattningen.

Bad i Torneälven. Ganska skönt faktiskt.

Idag har jag kört i stadigt tempo och passerade Pello och skidbackarna vid Svanstein medan jag lyssnade på historien om Lars-Inge Svartenbrandt, en av Sveriges mest ökända brottslingar. Onekligen en intressant personlighet: verbal i tal och skrift, smart, men som hamnat helt snett i många skeden av livet.

I Svanstein såg jag för första gången på länge en by i rörelse, folk krattade löv på gårdarna och det luktade nyklippt gräs.

Vid elvatiden nådde jag Polcirkeln, självklart ett skönt delmål och jag stannade och läste om midnattssolen och jordaxelns lutning, och lärde mig att Polcirkeln på en 40 000-årsperiod pendlar inom ett 180 km brett område. När jag hade lärt mig det gick jag in på Polcirkelhuset i Juoksengi, där jag nu dricker kaffe och hör på den sköna mixen av svenska och tornedalsfinska. Polcirkelhuset öppnade för säsongen idag, och jag var den allra första gästen. Tanten i kassan förklarade att huset numera drivs gemensamt av PRO, hembygdsföreningen och byaföreningen. Jag funderade på hur många som är med i alla dom tre föreningarna samtidigt, men frågade inte.

Dagens mål är Kalix, så det blir en lång dags färd igen. Jag har husrum över natten där, och om jag tar mig dit idag så kan jag se fram emot en lite en kortare etapp imorgon, om det nu skulle vara bättre.

Jag har en kompis som har en kompis som skröt över att han hade lagt pungen på polcirkeln. Har för mig att det var vid Jokkmokk, och att killen kommer från Skåne.

Ruttlinjen försvann från skärmen ett tag igår. Min eminente webmaster har fixat det nu. Han har också utlovat en utförligare beskrivning om hur hela tracking-systemet fungerar, såväl i teorin som i praktiken. Men först ska han fokusera på VM-testerna i Tjeckien, jag hoppas att han lyckas kvalificera sig. Det vore superkul, och i så fall ska jag absolut sikta på att passera VM i Olomouc i mitten av juli.

"Vi har ett strategiskt läge, mitt emellan Narvik och Haparanda", skriver Kerstin Svala vid Pajala Turism i deras broschyr. Det var det här med att se saker från rätt håll.

Milsten (?) på vägen mellan Muonio och Kolari. Någon som kan tyda texten?

Kollar i album på fiket i Kihlanki.

Laxfiske I Muonioälven vid Kihlanki.

Första radhusen sen Nordkap. Kolari, Finland.

Myrmark strax före Norra Kengis.

Bron som leder in till Pajala.

Yoghurt-frukost i Jarhois.

Framme vid Polcirkeln!

Kommentarer (11)

2009-11-12 9:45

niklas

jag märkte att solen har blivit högre och högre uppe på himmlen båda på dec och juni varje år i härnösand det betyder att länder flyter på havet och ändras då lite varje år längt bakåt i tiden då fanns inget hav då bildas floder men då floder blir bredare och bredare mellan länder då blev hav och jordglob växer och blir större då länder flyttas mera norrut mera hav på södra halva klotet nu vänder nu börjar norra halv klotet växa därför ekvatorn och polar zon flyttar sig norrut

2009-11-12 9:38

niklas

jag var på malm berget såg att solen var uppe på natten fram till klockan 12 men vet inte om solen gå ner vid 1-2 tiden på natten men jag var i gällivare fram till ca 1-2 på natten det såg ut som solen fortsatt vara uppe men jag bor i härnösand märkte att dagarna på dec har blivit längre och sommar nätter har blivit längre nu förut för ca 20 år sedan då gick solen upp klockan 10 på för middagar och gå ner klockan 2 på dagen på dec månad och solen gick ner klockan 22.30 och gick upp klockan 2 på natten för 20 år sedan nu idag går solen upp klockan ca 9 på morgon och gå ner ca 3 på dagen på dec och på juni går solen upp ca 3 på natten och går ner klockan 22.40 det betyder att härnösand är närmare ekvatorn nu än för 20 år sedan ni sa polar cirkeln flyttar 15 meter per år norr ut betyder det gör ekvatorn ochså

2008-06-29 13:03

Anton

Riktigt bra reserapport du gör. Keep it up! Jänkkä betyder för övrigt myr. Du har således plåtat skyltningen till "skitmyren". Alltid något!
Kul att återse lite bilder från en bygd jag besökte senast under "regnsommaren" 2000, då jag inventerade de otroligt virkesfattiga skogarna runt breddgrad 67 i Sveriges nordöstra hörn. Jag spenderade även en natt på nämnda camping i Muonionalusta. Jag minns att det var galet ljust på natten och det enda som kunde tänkas skymma solen var de gigantiska horderna av mygg och knott. Femton mygg på en smäll gäller fortfarande som personligt rekord...

2008-06-24 14:24

GG

Fin Aapamyr där.

2008-06-23 22:40

Foppa

Måste väl kännas skönt att återigen se havet efter sex dagars kämpande! Är lika imponerad av din framfart på vägarna som träffsäkerheten i reseberättelserna. Live-trackingen är kanon, glömmer nästan bort att labba för att se vilken väg du valt!

I senaste numret av resetidningen Vagabond fanns reportage från både Kroatien och Kreta. Jag antar att du ibland längtar till varmare breddgrader. I tidningen fanns också en artikel från Tjernobyl dit man nu anordnar turistresor, fast du tar väl inte den vägen...!

Tar förresten tillbaka det jag SMSade om Ryssarna när det gäller fotbolls-EM. Dom spelar ju den roligaste fotbollen! Farsan tippade Ryssland som segrare innan turneringen drog igång. Börjar nästan tro att han får rätt :)

Kämpa på söderut!

2008-06-23 21:14

Bjärven

Vindskyddet du sov liknar väldigt mycket ett vindskydd som vi intog en lunch sommaren -99. Det var i krokarna kring Aapua och kan mycket väl har varit vid Jarhois. Fast å andra sidan finns det väl mer än ett sådant vindskygg i Tornedalen. :) Apropå lantmäterisnack så var det alltså riksavvägningen som jag jobbade med. Det tog väl ca 25 år att höjdbestämma Sverige senaste gången och jag var med på några av de sista svängarna långt uppe i norr. Apropå mera lantmäterisnack. Du har inte sett någon information om Anders Celsius mätningar från Tornedalen år 1636-1637. Med hjälp av dessa mätningar försökte man bestämma om Jordens form var rund eller om den var avplattad eller utdragen kring polerna. Läs mera på t.ex. http://www.astro.uu.se/history/celsius.pdf.

Aproppå rekordlaxar. Min morfar, Lars-Petter Larsson 1889-1978, skall ha ljustrat upp en lax under Jokkfall i Kalixälven som vägde 27kg rensad. Detta var på den tiden då ljuster var ett godkänt fiskeredskap och långt innan laxfällornas tid i Bottenviken. Om han orkade bära hem laxen själv? Hans smeknamn var BjörnLasse för att han var så stark. Det är också från namnet BjörnLasse jag fått mitt namn. :)

Nog med nörderi nu men det var Vivvan som började. ;)

Kul att läsa om din framfart i norr och alla dina berättelser om små vardagliga händelser. Fortsätt så Janne!

2008-06-23 21:07

Per Olofsson

Det här blir en av mina favoritsiter i sommar! Kämpa på!

2008-06-23 18:10

Nils

Jag var i Kittilä vårvintern 2003 (eller var det 2004).Där finns ett imponerande spårsystem för längdskidåkning i omväxlande mycket fin teränng. Kittilä är ett känt turistparadis för finländare. I orten Levi arrangeras världscuptävlingar i slalom utför ett 500 m högt berg (Finlands fjäll).

2008-06-23 16:06

Vivvan

VT 21=Valtatie 21=Riksväg 21
V 1971=Vuonna 1971=År 1971

Alltså: "Riksväg 21 Kemi-Kilpisjärvi, Färdigbelagd i sin helhet, År 1971"

Den fotograferade vägskylten måste ju dessutom vara omåttligt rolig för finnarna - Vittula betyder helvete eller annat svärord och Paska betyder skit. Vad jänkkä betyder är jag dock osäker på, men skulle tippa på att du inte är den första som fotat skylten...

Kepsinfo 1: I Svanstein avgjordes GP-finalen i skidorientering år 1994, den 19 mars vill jag minnas att det var.

Kepsinfo 2: Min fd:s pappa har doktorerat el likn i ämnet "Polcirkelns förflyttning", så om du vill ha fördjupning i ämnet ska jag nog kunna fixa fram det!

Härmed avslutar jag mitt besserwisserinlägg:-)

2008-06-23 15:39

Staffan

Det är ett märkligt landskap att cykla igenom häruppe i skandinavien. Det blir med omväxlande söderut i Europa.... Fördelen med regnet och blåsten är väl att du slipper myggen.

2008-06-23 15:08

Dorothe

Fortfarande mäktig imponerad av din framfart och lite orolig när trackingen försvann igår. Tänkte på dig när jag diskade inklädd i regnställ i ösvädret här om dan och blev ännu mera impad - 15 min mot hur många timmar du nu har cyklat i regnet!! Jag önskar dig verkligen ett stadigt högtrycksområde framöver.
Cyklingen är för övrigt trots väderexponering (eller kanske tack vare) det allra bästa färdsätt - man hinner ta in allt man ser och smälta innan man kommer till nästa intryck. Mycket bättre än med alla snabbare farkost och ändå så att man hinner komma nåt vart (om man nu inte vill gå hela vägen som gubben du såg).

Ha en fortsatt trevlig resa!

Kommentera nyheten

Namn

Inlägg

Spamskydd

   Skriv in koden 6744 i textrutan.


2008-08-18 20:40

Epilog

Chanias flygplats på Kreta. Resan är slut, nu åker jag hem.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-08-17 12:28

Kap Tripiti - målet är nått!

Klockan var halv sex igår kväll när jag kom dit. Southern point of Europe, stod det på stolen ute på den klippiga udden. Jag var framme, med andra ord.

Läs mer | (43 kommentarer)

2008-08-15 13:45

Inget Gavdos idag

Hade planerat för tidig uppstigning och färja från Chora Sfakion till Gavdos klockan 11.30, men icke.

Läs mer | (20 kommentarer)

2008-08-14 21:32

Betygen

Dags att releasa betygen! Det blev en avstickare till Atens hamnstad Pireus med buss igår kväll. Kanske är det bara en dag kvar nu!

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-13 20:24

Speciallösning

Sitter i Kalamata och funderar på hur jag ska ta mig till Kreta.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-12 21:27

Det blir sällan som man tänkt sig

Det blev som det brukar bli, det vill säga ännu en dag som inte blev som jag tänkt mig.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-08-11 0:00

Om folk och det ojämna Grekland

Grekland är ojämnt. Fenomenalt där det är som bäst, och fult och ganska otrevligt där det är som sämst. Idag har jag kört över Rio-Antirio-bron och äntrat Peloponnesos.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-10 22:21

Närmar mig målet

Kommer närmare gör jag nästan varje dag, men nu börjar det bli nära på riktigt. Hela den icke-turistiska delen av Grekland verkade vara söndagsstängt eller ha extra lång siesta, så det var lika bra att trampa på.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-09 21:37

Jagad av hundar

Jag hade hoppats på att Staffan Åkerblom överdrev eller hade otur med grekiska hundar, men hans erfarenheter verkar tyvärr stämma rätt så bra.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-08-08 21:52

Stängd jävla gräns

55 kilometer extrakörning idag, eftersom man hade stängt den gränspassage mellan Makedonien och Grekland som jag kollat ut. Men det visste ju alla, så det är onödigt att sätta upp skyltar.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-07 22:56

Många intryck i Albanien

Skön och harmonisk cykling idag, när jag lämnade Tirana för en färd upp i de albanska bergen och in i Makedonien. Albanien har varit en kavalkad av intryck. Sverige är ett mycket välordnat land i jämförelse.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-08-06 13:22

En annan del av Europa

Det är nya bollar nu. En ödslig gränspassage till Albanien, åsnor på vägarna och en hamburgare i Shkoder.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-05 16:24

1000 meter uppåt

Nu blir det uppför! Sitter i Kotor och ska upp till passet vid Cekanje. 1006 meter tror jag att det ligger på, och nu sitter jag och blickar ut över havet. 0 meter för tillfället alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-08-04 0:00

Depåstopp i Dubrovnik

Ekrarna har börjat gå åt de senaste dagarna, så det var hög tid för lagning.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-08-03 0:00

Tillbaka till havet

Mostar till Slano, Bosnien-Hercegovina till Kroatien och bergen till havet. Dagens cykling var suverän. Man blir bortskämd helt enkelt, den kroatiska kustvägen är otroligt skön och har alltid utsikt i absolut toppnivå.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-02 0:00

Nice i Mostar

Det var svårt att inte tycka om Mostar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-08-01 0:00

Hotell Posusje

Vi hann precis över gränsen till Bosnien-Hercegovina på fredag kväll, och hittade fram till Hotell Posusje.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-31 0:00

Nu kör vi mot Bosnien

Igår kväll kom Linnea äntligen till Split. Och ikväll fick vi tag på en hyrcykel och kör tillsammans, det är kul och gör skillnad. Nästa mål blir Mostar i Bosnien!

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-30 14:21

På väg mot Split

Började med att missa den planerade vägen mot Trogir, och rullade ner till vattnet och lade mig och sov i en timme på stranden.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-29 18:42

Platt och medvind

Efter fem hårda dagar i bergen blev det ganska platt och en rättvis medvind idag. Lika varmt som igår och många badstopp, badplatserna ligger oftast ungefär tio meter från vägen. Rätt så skönt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-28 22:21

Längs kroatiska kusten

Körde upp och ner längs en kroatisk kustväg idag. Ner till en stad, upp i bergen, och så ner till nästa stad. Och så vidare. Kul, men jobbigt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-27 15:21

Snart Medelhavet

Inte långt kvar till Medelhavet nu. Efter ett stopp med orientering på OO Cup hoppas jag vara vid strandkanten i Rijeka ikväll.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-26 15:37

Slovenien nya ettan

Slovenien har gått upp som nummer ett på min cykellandslista. Ledningen är lika solklar som för williamspäron på Fredrik Lindströms glasslista i Hassan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-07-25 21:05

Över bergen till Slovenien

Fantastiska omgivningar, omväxlande och långt blev kontentan av dagens etapp. Och så en dispyt med två balla mc-tyskar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-24 21:08

Fixade Feistritzsattel

Noterade resans högsta punkt hittills, då jag nådde Feistritzsattel. Den ligger bara på 1290 meter, och det kändes mer jobbigt än vad det låter ballt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-23 15:49

Resans sämsta väder

Kanske inte vad man räknade med i Wien den 23 juli. Vädret skiftade från dåligt till uselt på vägen mot Wiener Neustadt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-22 15:29

Världens bästa grej

Det är kul med marknadsföring och turistbroschyrer. Nästan varenda ställe i Europa har någonting som är fantastiskt unikt, och det spelar inte någon roll vad det är.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-21 20:56

Dubbelpunktering men bara en slang

Kände ett bekant svajande komma smygande ett par mil före gränsen till Österrike. När jag stannade såg jag att det var punktering på båda däcken.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-20 23:44

Från VM-stafetten till Brno

Idag var jag uppe på sadeln igen efter två dagars frånvaro. Tidig morgon och en tuff stigning till arenan för VM-stafetterna. De blev högdramatiska, inte minst herrstafetten.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-19 20:02

Ingen hit för Mats

Följde GPS-trackingen på storbildsskärmen och såg Mats bomma bort chansen till en topplacering redan på andra kontrollen.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-18 22:21

Vilodag

Idag är det fredag och vilodag både på orienterings-VM och på min cykeltur.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-17 23:31

Thierry vann igen

Framme på VM-arenan utanför Rymarov fick jag se Thierry Guergiou dominera igen. Han har vunnit VM 2003, 2004, 2005, 2007 och 2008 och är medeldistansorienteraren personifierad.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-16 22:10

Krakow - Auschwitz - Tjeckien

Dagens etapp blev från Krakow till Ostrava, med stopp på muséet i Auschwitz och med punktering efter polsk-tjeckiska gränsen.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-15 16:26

Framme i Krakow

Startade redan vid tio över sex i morse och återhämtningen var inte fullständig. Det märkte jag efter ungefär 500 meter.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-07-14 21:59

Träffade mina föräldrar i Konskie

I eftermiddags träffade jag mina föräldrar i Konskie, av alla ställen på jordklotet.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-13 13:23

Riktning Warszawa

Sitter i Sulejowek, som nog blir det sista stoppet före Warszawa. Kan bli läge för lite kultur i den polska huvudstaden i eftermiddag.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-12 15:54

Det blåser

Startade dagen med 15 kilometer till det lättuttalade Szczuczyn, där jag handlade frukost på en sklep.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-11 15:07

Stygg motvind idag

Redan när jag lämnade Ryanair-destinationen Kaunas i morse möttes jag av en stygg motvind från söder. Funderar på att ringa upp Lage Larsson och höra om man kan byta.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-10 20:12

Orientering i Kaunas

Idag fick jag chansen att testa lite orientering i Kaunas, det var kul.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-09 12:18

Gjorde en lista

När jag lämnade Rigas stimmiga gator bakom mig stannade jag på ett sunkigt motell och åt en stek med pommes.

Läs mer | (12 kommentarer)

2008-07-08 17:01

Är på gång

Har fixat en ny cykel och köpt en lowrider, nu väntar jag bara på att den ska monteras. Dom insisterade på att göra det själva. Tur, då slipper jag den här gången också.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-07-08 11:02

Cykeln blev stulen

I morse vaknade jag och såg att min cykel hade blivit stulen under natten.

Läs mer | (18 kommentarer)

2008-07-07 13:31

Äggröra i Salacgriva

Dagens lunch är nog resans sämsta hittills, men någon gång ska man ju få den också.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-06 18:22

Riga imorgon

Bokade precis ett boende i Riga, det betyder 18 sköna på cykeln imorgon. Passar perfekt efter två riktigt bra vilodagar i Pärnu!

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-05 21:56

Semester i Pärnu

Nu är jag och Linnea i Pärnu, Estlands svar på St Tropez. Dom coolaste personerna i Sverige kör alltid Gotland-Båstad-St Tropez under vecka 29-31, och då kallas veckan på rivieran för ”svenskveckan”. Tänk om man kunde få vara med på den någon gång.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-04 14:34

I like Estonia

Det har varit en riktigt bra dag på cykeln så här långt: nya vyer, medvind och ett skönt lunchstopp i Rapla. Jag fick en kanonstart redan ut från Tallinn, med fina cykelbanor och utan trottoar- och gatstensjuck som i Helsingfors.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-03 17:26

Heldag i Helsinki

Vi cyklade ner till Skatuddens färjeterminal i duggregn i förmiddags, och jag kom ganska snart att tänka på Staffan Åkerbloms visdomsord i Umeå: ”Det är inte lätt att cykla i storstäder!”

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-02 23:39

Magnusson-backen fanns kvar

I ett myller av skidspår och byggarbeten lyckades vi leta upp Magnusson-backen bakom hopptornen vid Lahti skidstadion.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-07-01 17:00

Backig etapp vid Päijänne

Idag är en ny dag på cykeln, och den är inte lik någon av de 13 tidigare. Det tycker jag är en av de bästa sakerna med den här resan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-30 19:03

Fiasko på Vaajakoskens testbana

Det blev ett rejält fiasko på testbanan idag. En jättemiss på andra kontrollen och sen var det kört att slå Minna Kauppis tid.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-29 20:45

EM-final i Keuruu

Vi kollar in EM-finalen på ett hak i Keuruu, 7 mil väster om Jyväskylä.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-28 16:49

Tillbaka i Finland

Avrundade Sverige-vistelsen med en lunch på restaurang Rex i Umeå med Linneas föräldrar och hennes släktingar i Umeå. Det var trevligt, och Björn rullade in i ett par sexiga badshorts i lagom tid för att hinna ut till färjan i Holmsund.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-27 13:20

Vilodag i Umeå

Ikväll blir det båt från Holmsund till Vasa, det tar fyra timmar. Kan bli klackarna i taket med dom ryska lastbilschaffisarna.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-26 10:02

Slipper E4:an idag

Idag slipper jag E4:an och kör söderut längs Burträskvägen. Räknar med lugn och skön landsbygd!

Läs mer | (13 kommentarer)

2008-06-25 15:45

100 mil körda

Skönt att vara uppe på tresiffrigt! Har kryssat längs E4:an och tagit ett stopp i Piteå på vägen ner mot Skellefteå, där jag räknar med att vara i kvällningen.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-24 14:30

Övernattning i Innanbäcken

Gårdagens etapp avslutades i Kalix, eller närmare bestämt i byn Innanbäcken.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-06-22 11:21

On the rise

Sliten i förrgår, men pigg igår. På uppåtgående alltså, eller ”on the rise”, som det heter på det engelska språket. Gårdagens slutdestination blev Rajamaa camping i Muonionalusta, Sverige.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-06-21 15:56

Midsommar i Kautokeino

Countryfestival i Kautokeino! Stora skyltar kantade vägen när jag kom in i byn, och det lät ju kul. Midsommar, midnattssol och allt.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-20 17:09

Det finns dom som går

Mitt på den öde fjällheden såg jag plötsligt en svart prick långt framme på vägen.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-20 11:15

Mot en ny vår i Alta

Mötte utslagna björkar och grönska när jag cyklade till havet och Alta igår eftermiddag. Mot en ny vår alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-19 11:35

Kaffe på Skaidi kro

Intar en kaffe på Skaidi kro efter drygt två mils cykling nu på morgonen.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-06-18 11:40

Rullar söderut...

Nu är jag igång! 8.45 i morse körde jag iväg från Nordkap, den europeiska kontinentens nordligaste udde. Grekland nästa.

Läs mer | (15 kommentarer)

2008-06-17 18:45

Nu börjar äventyret

Jag är nu på plats i Nordnorge och kommer att cykla de sista milen norrut till Nordkapp ikväll. Vid åttatiden i morgon onsdag trampar jag iväg söderut. Förhoppnigsvis ska livetrackingen fungera!

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-17 14:45

Mot Nordkap

Jag blev förvånad när planet gick under molnen: ett matt men fint dygnet-runt-ljus lyste på en mark som var vit av snö.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-06-16 9:20

Jukola-tvåor!

Jukola-tvåor: Ulf Troeng, Jörgen Ohlin, Tomas Stenström, Johan Höij, Mats Troeng, Jan Troeng och Mattias Millinger. Foto: Björn Olovsson.

Efter den bästa stafettinsatsen i OK Linné-historien, i alla fall på herrsidan, slutade vi på andra plats i Jukola. En silverplats som kändes nästan som en seger.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-14 10:48

Var är fjärrkontrollen?

Det börjar närma sig start. Damerna går iväg klockan 14.00 och förhoppningsvis kan vi följa damtävlingen på tv från boendet i Tammerfors.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-12 18:46

På väg mot Jukola

Jukola väntar. 1470 lag på startlinjen när startskottet går i Tampere på lördag kväll. Det blir min 10:e start i världens största orienteringsstafett, och ett av mina starkaste minnen från dessa år är från det allra första loppet. Ut som tia på andra sträckan, det var stort och jag minns att jag kände mig ganska liten i Jukola-natten den gången.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-10 17:26

Nya bokningsregler

Kom undan med blotta förskräckelsen när jag skulle boka in cykeln på flyget idag. Förra månaden snackade jag med en snubbe på flygbolaget som sa att det bara var att anmäla extra bagage nån gång innan man åkte. Men nu var det nya regler.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-08 10:21

Sömn och mobilt bredband

Det är skönt att sova. För ett tag sen träffade jag en kille som påstod att västerlänningar sover i genomsnitt två timmar mindre per natt nu jämfört med för bara tio år sedan. Man kan hoppas på att dom extra vakna timmarna används till något bättre, men jag är inte säker.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-04 7:12

Cykeln på plats

Nu är den på plats! Igår kväll hämtade jag min Cannondale Touring Ultra från Mantra Sport. Funderar på om jag inte ska plocka isär den till molekyler ändå, och sedan bygga ihop den igen. Det skulle nog vara rätt kul.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-01 21:19

Cykeln är på gång

På tisdag ska cykeln komma till Uppsala. Det känns skönt eftersom det trots allt är en rätt viktig detalj i sammanhanget. I vintras läste jag på ett cykelforum där det var en kille som sa att när man har köpt en cykel måste man alltid plocka isär den helt och hållet, och sedan skruva ihop den igen. Det tänker inte jag göra.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-30 21:15

GPS-spårning med iTrace

Varför vänta med att uppdatera hemsidan när man kan göra det i realtid? Med hjälp av iTrace i1 kommer min färdväg att skickas direkt till hemsidan. Det är underbart med teknik!

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-27 17:59

Så blir vädret i juni, juli, augusti

Utan att vara särskilt intresserad av själva innehållet i kvällstidningarna, har jag alltid gillat löpet. "Så blir vädret i juni, juli, augusti" är en klassiker och igår fick jag se den i delvis ny tappning. Det blir superväder i sommar. Skönt.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-25 7:04

Förberedelserna är igång!

Med bara tre veckor kvar borde förberedelserna vara i full gång, och det är faktiskt precis vad de är. Mest i mitt huvud, för det finns forfarande en del saker att fixa i det som kallas för verkligheten. Men jag är optimist och ser verkligen fram emot att trampa iväg från Nordkap den 17 juni.

Läs mer | (0 kommentarer)