2008-07-11 15:07

Stygg motvind idag

Redan när jag lämnade Ryanair-destinationen Kaunas i morse möttes jag av en stygg motvind från söder. Funderar på att ringa upp Lage Larsson och höra om man kan byta.

Det är inte mycket som har skyddat, det har bara varit åker, åker och åker hela vägen ner mot polska gränsen. En jobbig sak med motvind är att man inte får någonting gratis, inte ens nedför. Faktum är att det är lättare att cykla uppför, för då skyddar kuperingen lite mot vinden. Uppe på flacken, som Stig Strand hade sagt, och i nedförsbackar får man vara nöjd om man kan hålla samma växel som uppför, bättre än så är det inte. Jag har försökt tänka på AspLövets visdomsord, att ”trötthet bara är ett ord som vilket som helst”. Det hjälper lite och jag känner mig skapligt pigg ändå.

I Marijampole köpte jag en polsk vägkarta som även innehöll ett hörn av Litauen. Den invigdes med en duktig glädjemätning, där avståndet fram till Kalvarija angavs till 18 kilometer. Enligt min cykeldator var det 25 och för mina ben kändes det som 48. I en uppförsbacke där jag hade en styv kuling rakt i fejset, och min låt på mp3-spelaren precis tog slut, hann jag mitt i ett tramptag tänka att "kommer det en gnällig Helen Sjöholm nu, då jävlar!". Och det gjorde det. Bit ihop, tänkte jag då.

Nu har jag kört in i Polen, och det blev inget pass visat den här gången heller. Ett bevis för det nya Europa. Polen är super hittills, landskapet har blivit böljande och oerhört mycket mer omväxlande än Litauens sydvästra utposter, plus att vägrenen är minst lika fin som på Via Baltica än så länge. Mitt humör går uppåt, jag är faktiskt riktigt taggad just nu.

Inne i Polen!

Idag fyller min webmaster och äldre bror Mats Troeng 30 år. Grattis! Jag vill minnas att jag är 27 år, men åldersnoja är inget för mig.

I Baltikum och även nu i Polen händer det att jag får prata tyska. När jag var tolv år och gick i sexan på Hedängskolan valde jag tyska som andraspråk. Precis som alla andra val jag gjorde vid den tiden, tog jag det som förväntades och som var vanligast. Tyskland hade Helmut Kohl och Lothar Matthäus, som var nästan lika bra som Maradona och bättre än Careca, och hade en mur som rivits och gett spaltmeter både i kulturdelen och på nyhetssidorna i Gefle Dagblad.

Tyska var det man skulle läsa, dessutom med en grammatik som var nästan precis som matematik, och därmed det självklara valet. Franska hade ett förjävla svårt uttal med för många vokaler, och AKSS, som stod för Att Klara Sig Själv, var inget alternativ om man trodde att man skulle bli något. Jag tror att det fanns något som hette ASK också, det kan ha stått för Att Skapa. Vad man skulle skapa vet jag inte. Kanske något i lera eller papier-maché, eller bara skapa sig en uppfattning om hur världen såg ut egentligen.

Vi läste i Alles Klar, som var en gul bok i ett besynnerligt, nästan kvadratiskt format och med mjuka pärmar. Texterna radades upp i korta kapitel, som vanligtvis handlade om skilsmässor, betong och misär. Viktigast var att det handlade om svårmod i största allmänhet. Till själva textboken hörde en arbetsbok, eller om den möjligen benämndes skrivbok, där man fick träna på att skriva substantiv med stor bokstav och välja mellan der, die och das. Pappret var glansigt och krävde en välvässad penna för att blyet skulle fastna.

Der-die-das-problematiken var vid det här laget ganska enkel och kom före den jobbiga tiden med ackusativ- och dativobjekt. Det var då man kunde bli tvungen att skriva r med lite för lång båge, så att det kunde tolkas som både ”der” och ”den”, men tyvärr inte ”dem”. När det kom till ”des” och andra avarter av genus och bestämda artiklar, jag minns inte om det var i högstadiet eller på gymnasiet, hade min tyska slutat att utvecklats.

I åttans eller nians bok handlade ett kapitel sensationellt nog om fotboll. Det var lika osannolikt som att man skulle ändra ordning i durch-für-gegen-ohne-um-ramsan, och plötsligt uppenbarade sig mitt i texten frasen ”Johnny Ekström schiesst ein Tor. 1-0!”. Möjligen stavades ”schiesst” med β. Jag minns inte om det stod i vilken av hans arton proffsklubbar han spelade just då, det kan ha varit i Dynamo Dresden men kanske också i Eintracht Frankfurt.

Johnny Ekström är den ende fotbollsspelaren i världen som har byggt hela sin karriär på en enda fint, nämligen överstegsfinten. Det roliga med hela Johnny Bråttom-historien är att det var den första gången i Alles Klar som det fanns en anknytning till Sverige, trots att avståndet mellan vårt land och Tyskland bara är en natt i b-hytt på TT-Line.

Det känns skönt att kunna tillämpa sina tyskakunskaper, men jag vete fan om det inte hade varit bättre om jag valt AKSS istället, det har man alltid nytta av. Måste ta reda på vad man egentligen fick lära sig bakom Hedängskolans brunstripiga dörrar, som faktikst var otroligt fula, på AKSS-lektionerna. Jag har en vag bild av att det kan ha varit något om att lära sig att fylla i räkningsblanketter med ballografpenna, och hur man tog ut pengar på posten i Storvik.

I gymnasiet läste jag ytterligare två år tyska och utvecklade en hatkärlek till det germanska språket. Jag gick ut gymnasiet för åtta år sedan och märker att jag har glömt mycket av vad vi gjorde och hur det egentligen var i klassrummen på Bessemergymnasiet, men flera av tysklektionerna minns jag som igår. Det är annan historia, och en rolig sådan.

Genug davon.

Länsman försöker fånga fartsyndare i Litauen, skönt att man körde åt andra hållet.

Första skylten mot Warszawa. Lär hänga med ett tag.

Standardutbud på litauisk bensinstation.

Vindkraftverk som ger mycket energi idag.

Välkommen till Polen! Jag undrar om jag upplevt en enda dag i Polen utan denna maträtt.

Ska köra vidare med gott mod och lätt framåtlutad.

Kommentarer (10)

2008-07-12 23:30

Foppa

Ja, det var tider det när Johnny Ekström spelade för IFK Göteborg, fast han hade nog precis som du skriver blivit proffs i Europa vid omnämnandet i "Alles Klar"!

Härlig 2-1 vinst för Blåvitt idag på Råsunda mot Djurgården förresten. 17-åringen Robin Söder dunkade in segermålet på övertid! På tisdag väntar första kvalomgången till Champions Leauge mot laget Murata från San Marino.

Kommer ihåg matchen mot Bayern München på ett iskallt Nya Ullevi i mars 1995. Ska man få uppleva sådana matcher igen? Förmodligen inte, men hoppas gör man ju alltid!

2008-07-12 16:13

jt

jt

Nils>> Ska se upp för åskan. Vid gränsen mellan Lettland och Litauen fick jag vända för ett rejält åskväder. Varför är det nästan alltid så att åskvädren nere på kontinenten ser mycket mer kraftfulla ut (kanske är det också)?

Helen Sjöholm har flera bra låtar, men det var några som inte passade till cyklingen igår bara...

Anna & tuffe>> Tror att Strupsi var med i det allra första kapitlet i Alles Klar. Kul med det där "wau wau", precis som att det är djurläten som ligger till grund för tyskan.

ISak>> Min plan är att vara i Olomouc till medeldistansfinalen. Vi får väl se hur det går med det. Ska bli kul att ses!

2008-07-12 11:30

Nils

Du kommer förmodligen möta mycket åska de närmaste dygnen. Åska fascinera men var försiktig, kroppen leder ström mycket bättre än träd. Jag ser fram mot färgstarka skildringar av blixtarna.

När Helen Sjöholm sjunger ger det mig också mycket energi.

2008-07-12 11:06

tuffe

Anna> jajjemän, den här hunden Strupsi som säger "wau wau" är ju nåt av det som har fastnat mest av allt från tyskan i skolan. Den och det klassiska konversationen mellan den snärtiga tjejen Stefanie och nån annan snubbe:
-Ich heisse Stefanie.
-Was Nie?
-No, STEFANIE!

jt> roll on!

2008-07-12 1:15

Anna Olsson

Var det inte i "Alles klar" det fanns en hund som hette Strupsi som jämt sa: "Woaw woaw"
Jag tror bestämt det.
Den gamla hiten, "Jedermann liebt den Samstagabend" tror jag också fanns med där. Den var insjungen på kassettbandet som läraren ibland spelade upp för att förverkliga språket i våra öron.
Vet inte om den funktionen fylldes för det.

2008-07-11 19:53

Isak

Tjenna Janne!
HDu verkar ha det gött, trotts cykelstölden. Vi ses i Tjeckien, då lovar jag bjuda på en maltdryck! Hur mkt skall du se på där nere? Har spelat fotboll i Slevik idag. Norrmännen blir farliga och utan dig vid min sida kommer det bli ensamt.. Känner du ngt lämplig sand in? Ivar Haugen? Kör hårt! Ses i Tjeckien!

2008-07-11 19:52

andreas

Foten i kläm?
Jajamensann!
Det är ett motto som även du verkar ha anammat.

Tur att jag inte knäckte Algirdas helt, så han orkade serva dej(Hmm...det var visst han som sprang ifatt mej med 4 minuter. Vi blev nog lika förvånade på prisutdelningen när det visade sig att en tidigare, på orätta grunder diskad finne, blev uppropad som segrare)
Alles klaar (2a?) fanns redan på forntiden. Men den måste ha varit hyfsad trots det tråkiga innehållet, för så här 35 år senare sitter mycket kvar. Å inte behöver man bry sig om der, die, das, dom fattar ändå.

Kör hårt, nu laddar vi för 5dagars.

2008-07-11 16:05

Linnea

Fråga pappa om han förknippar ordet "gnällig" med Helene Sjöholm.. Men smaken är som baken som man brukar säga. Nu är det äntligen helg för oss arbetande! Trevlig fortsatt tur i Polen, hoppas du får användning av dina tyskakunskaper:) Puss

2008-07-11 15:54

Staffan

Välkommen till Polen. Det måste kännas stort att ha kommit så långt in i Europa. Mina minnen av Polen är mycket goda och maten kan man iallafall inte klaga på! Vågar knappt säga det men jag ska åka ut på cykelresa nästa vecka på Åland. Det är en mycket blygsam resa jämfört med din men det är en resa vi har sett fram emot mycket och det ska bli roligt och skönt att packa cykeln och komma ut på vägarna.
Ha det bra!

2008-07-11 15:23

Tomas

Tufft med motvind. Men om det inte fanns motvind skulle man inte se fram lika mycket mot medvind.

Intressant läsning som vanligt. Men drog upp ett par minnen från förr. Som du skrev byggdes det upp en hatkärlek för tyska språket under gymnasiet. Lektionerna däremot var på något sätt upplyftande men egentligen helt otroliga. Finns ju hur många historier som helst. En som toppar är herr FNs min och utspel när han kom till insikt var alla hans tavelsudd tagit vägen. En annan är när du lyckades lura jägarn på glodförhöret, vilket sopa! Tur man var sjuk den dagen...

Hoppas du får medvind på eftermiddagspasset. Om inte annat så kommer det till imorgon eller övermorgon. Inte senare än så. Det kan jag lova.

Ha det gott!

Kommentera nyheten

Namn

Inlägg

Spamskydd

   Skriv in koden 7712 i textrutan.


2008-08-18 20:40

Epilog

Chanias flygplats på Kreta. Resan är slut, nu åker jag hem.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-08-17 12:28

Kap Tripiti - målet är nått!

Klockan var halv sex igår kväll när jag kom dit. Southern point of Europe, stod det på stolen ute på den klippiga udden. Jag var framme, med andra ord.

Läs mer | (43 kommentarer)

2008-08-15 13:45

Inget Gavdos idag

Hade planerat för tidig uppstigning och färja från Chora Sfakion till Gavdos klockan 11.30, men icke.

Läs mer | (20 kommentarer)

2008-08-14 21:32

Betygen

Dags att releasa betygen! Det blev en avstickare till Atens hamnstad Pireus med buss igår kväll. Kanske är det bara en dag kvar nu!

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-13 20:24

Speciallösning

Sitter i Kalamata och funderar på hur jag ska ta mig till Kreta.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-12 21:27

Det blir sällan som man tänkt sig

Det blev som det brukar bli, det vill säga ännu en dag som inte blev som jag tänkt mig.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-08-11 0:00

Om folk och det ojämna Grekland

Grekland är ojämnt. Fenomenalt där det är som bäst, och fult och ganska otrevligt där det är som sämst. Idag har jag kört över Rio-Antirio-bron och äntrat Peloponnesos.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-10 22:21

Närmar mig målet

Kommer närmare gör jag nästan varje dag, men nu börjar det bli nära på riktigt. Hela den icke-turistiska delen av Grekland verkade vara söndagsstängt eller ha extra lång siesta, så det var lika bra att trampa på.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-09 21:37

Jagad av hundar

Jag hade hoppats på att Staffan Åkerblom överdrev eller hade otur med grekiska hundar, men hans erfarenheter verkar tyvärr stämma rätt så bra.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-08-08 21:52

Stängd jävla gräns

55 kilometer extrakörning idag, eftersom man hade stängt den gränspassage mellan Makedonien och Grekland som jag kollat ut. Men det visste ju alla, så det är onödigt att sätta upp skyltar.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-07 22:56

Många intryck i Albanien

Skön och harmonisk cykling idag, när jag lämnade Tirana för en färd upp i de albanska bergen och in i Makedonien. Albanien har varit en kavalkad av intryck. Sverige är ett mycket välordnat land i jämförelse.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-08-06 13:22

En annan del av Europa

Det är nya bollar nu. En ödslig gränspassage till Albanien, åsnor på vägarna och en hamburgare i Shkoder.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-05 16:24

1000 meter uppåt

Nu blir det uppför! Sitter i Kotor och ska upp till passet vid Cekanje. 1006 meter tror jag att det ligger på, och nu sitter jag och blickar ut över havet. 0 meter för tillfället alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-08-04 0:00

Depåstopp i Dubrovnik

Ekrarna har börjat gå åt de senaste dagarna, så det var hög tid för lagning.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-08-03 0:00

Tillbaka till havet

Mostar till Slano, Bosnien-Hercegovina till Kroatien och bergen till havet. Dagens cykling var suverän. Man blir bortskämd helt enkelt, den kroatiska kustvägen är otroligt skön och har alltid utsikt i absolut toppnivå.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-02 0:00

Nice i Mostar

Det var svårt att inte tycka om Mostar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-08-01 0:00

Hotell Posusje

Vi hann precis över gränsen till Bosnien-Hercegovina på fredag kväll, och hittade fram till Hotell Posusje.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-31 0:00

Nu kör vi mot Bosnien

Igår kväll kom Linnea äntligen till Split. Och ikväll fick vi tag på en hyrcykel och kör tillsammans, det är kul och gör skillnad. Nästa mål blir Mostar i Bosnien!

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-30 14:21

På väg mot Split

Började med att missa den planerade vägen mot Trogir, och rullade ner till vattnet och lade mig och sov i en timme på stranden.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-29 18:42

Platt och medvind

Efter fem hårda dagar i bergen blev det ganska platt och en rättvis medvind idag. Lika varmt som igår och många badstopp, badplatserna ligger oftast ungefär tio meter från vägen. Rätt så skönt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-28 22:21

Längs kroatiska kusten

Körde upp och ner längs en kroatisk kustväg idag. Ner till en stad, upp i bergen, och så ner till nästa stad. Och så vidare. Kul, men jobbigt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-27 15:21

Snart Medelhavet

Inte långt kvar till Medelhavet nu. Efter ett stopp med orientering på OO Cup hoppas jag vara vid strandkanten i Rijeka ikväll.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-26 15:37

Slovenien nya ettan

Slovenien har gått upp som nummer ett på min cykellandslista. Ledningen är lika solklar som för williamspäron på Fredrik Lindströms glasslista i Hassan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-07-25 21:05

Över bergen till Slovenien

Fantastiska omgivningar, omväxlande och långt blev kontentan av dagens etapp. Och så en dispyt med två balla mc-tyskar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-24 21:08

Fixade Feistritzsattel

Noterade resans högsta punkt hittills, då jag nådde Feistritzsattel. Den ligger bara på 1290 meter, och det kändes mer jobbigt än vad det låter ballt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-23 15:49

Resans sämsta väder

Kanske inte vad man räknade med i Wien den 23 juli. Vädret skiftade från dåligt till uselt på vägen mot Wiener Neustadt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-22 15:29

Världens bästa grej

Det är kul med marknadsföring och turistbroschyrer. Nästan varenda ställe i Europa har någonting som är fantastiskt unikt, och det spelar inte någon roll vad det är.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-21 20:56

Dubbelpunktering men bara en slang

Kände ett bekant svajande komma smygande ett par mil före gränsen till Österrike. När jag stannade såg jag att det var punktering på båda däcken.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-20 23:44

Från VM-stafetten till Brno

Idag var jag uppe på sadeln igen efter två dagars frånvaro. Tidig morgon och en tuff stigning till arenan för VM-stafetterna. De blev högdramatiska, inte minst herrstafetten.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-19 20:02

Ingen hit för Mats

Följde GPS-trackingen på storbildsskärmen och såg Mats bomma bort chansen till en topplacering redan på andra kontrollen.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-18 22:21

Vilodag

Idag är det fredag och vilodag både på orienterings-VM och på min cykeltur.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-17 23:31

Thierry vann igen

Framme på VM-arenan utanför Rymarov fick jag se Thierry Guergiou dominera igen. Han har vunnit VM 2003, 2004, 2005, 2007 och 2008 och är medeldistansorienteraren personifierad.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-16 22:10

Krakow - Auschwitz - Tjeckien

Dagens etapp blev från Krakow till Ostrava, med stopp på muséet i Auschwitz och med punktering efter polsk-tjeckiska gränsen.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-15 16:26

Framme i Krakow

Startade redan vid tio över sex i morse och återhämtningen var inte fullständig. Det märkte jag efter ungefär 500 meter.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-07-14 21:59

Träffade mina föräldrar i Konskie

I eftermiddags träffade jag mina föräldrar i Konskie, av alla ställen på jordklotet.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-13 13:23

Riktning Warszawa

Sitter i Sulejowek, som nog blir det sista stoppet före Warszawa. Kan bli läge för lite kultur i den polska huvudstaden i eftermiddag.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-12 15:54

Det blåser

Startade dagen med 15 kilometer till det lättuttalade Szczuczyn, där jag handlade frukost på en sklep.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-10 20:12

Orientering i Kaunas

Idag fick jag chansen att testa lite orientering i Kaunas, det var kul.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-09 12:18

Gjorde en lista

När jag lämnade Rigas stimmiga gator bakom mig stannade jag på ett sunkigt motell och åt en stek med pommes.

Läs mer | (12 kommentarer)

2008-07-08 17:01

Är på gång

Har fixat en ny cykel och köpt en lowrider, nu väntar jag bara på att den ska monteras. Dom insisterade på att göra det själva. Tur, då slipper jag den här gången också.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-07-08 11:02

Cykeln blev stulen

I morse vaknade jag och såg att min cykel hade blivit stulen under natten.

Läs mer | (18 kommentarer)

2008-07-07 13:31

Äggröra i Salacgriva

Dagens lunch är nog resans sämsta hittills, men någon gång ska man ju få den också.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-06 18:22

Riga imorgon

Bokade precis ett boende i Riga, det betyder 18 sköna på cykeln imorgon. Passar perfekt efter två riktigt bra vilodagar i Pärnu!

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-05 21:56

Semester i Pärnu

Nu är jag och Linnea i Pärnu, Estlands svar på St Tropez. Dom coolaste personerna i Sverige kör alltid Gotland-Båstad-St Tropez under vecka 29-31, och då kallas veckan på rivieran för ”svenskveckan”. Tänk om man kunde få vara med på den någon gång.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-04 14:34

I like Estonia

Det har varit en riktigt bra dag på cykeln så här långt: nya vyer, medvind och ett skönt lunchstopp i Rapla. Jag fick en kanonstart redan ut från Tallinn, med fina cykelbanor och utan trottoar- och gatstensjuck som i Helsingfors.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-03 17:26

Heldag i Helsinki

Vi cyklade ner till Skatuddens färjeterminal i duggregn i förmiddags, och jag kom ganska snart att tänka på Staffan Åkerbloms visdomsord i Umeå: ”Det är inte lätt att cykla i storstäder!”

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-02 23:39

Magnusson-backen fanns kvar

I ett myller av skidspår och byggarbeten lyckades vi leta upp Magnusson-backen bakom hopptornen vid Lahti skidstadion.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-07-01 17:00

Backig etapp vid Päijänne

Idag är en ny dag på cykeln, och den är inte lik någon av de 13 tidigare. Det tycker jag är en av de bästa sakerna med den här resan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-30 19:03

Fiasko på Vaajakoskens testbana

Det blev ett rejält fiasko på testbanan idag. En jättemiss på andra kontrollen och sen var det kört att slå Minna Kauppis tid.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-29 20:45

EM-final i Keuruu

Vi kollar in EM-finalen på ett hak i Keuruu, 7 mil väster om Jyväskylä.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-28 16:49

Tillbaka i Finland

Avrundade Sverige-vistelsen med en lunch på restaurang Rex i Umeå med Linneas föräldrar och hennes släktingar i Umeå. Det var trevligt, och Björn rullade in i ett par sexiga badshorts i lagom tid för att hinna ut till färjan i Holmsund.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-27 13:20

Vilodag i Umeå

Ikväll blir det båt från Holmsund till Vasa, det tar fyra timmar. Kan bli klackarna i taket med dom ryska lastbilschaffisarna.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-26 10:02

Slipper E4:an idag

Idag slipper jag E4:an och kör söderut längs Burträskvägen. Räknar med lugn och skön landsbygd!

Läs mer | (13 kommentarer)

2008-06-25 15:45

100 mil körda

Skönt att vara uppe på tresiffrigt! Har kryssat längs E4:an och tagit ett stopp i Piteå på vägen ner mot Skellefteå, där jag räknar med att vara i kvällningen.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-24 14:30

Övernattning i Innanbäcken

Gårdagens etapp avslutades i Kalix, eller närmare bestämt i byn Innanbäcken.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-06-23 12:05

Polcirkeln passerad

Polcirkeln är passerad, nu kör jag vidare mot mörkare och varmare breddgrader!

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-22 11:21

On the rise

Sliten i förrgår, men pigg igår. På uppåtgående alltså, eller ”on the rise”, som det heter på det engelska språket. Gårdagens slutdestination blev Rajamaa camping i Muonionalusta, Sverige.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-06-21 15:56

Midsommar i Kautokeino

Countryfestival i Kautokeino! Stora skyltar kantade vägen när jag kom in i byn, och det lät ju kul. Midsommar, midnattssol och allt.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-20 17:09

Det finns dom som går

Mitt på den öde fjällheden såg jag plötsligt en svart prick långt framme på vägen.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-20 11:15

Mot en ny vår i Alta

Mötte utslagna björkar och grönska när jag cyklade till havet och Alta igår eftermiddag. Mot en ny vår alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-19 11:35

Kaffe på Skaidi kro

Intar en kaffe på Skaidi kro efter drygt två mils cykling nu på morgonen.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-06-18 11:40

Rullar söderut...

Nu är jag igång! 8.45 i morse körde jag iväg från Nordkap, den europeiska kontinentens nordligaste udde. Grekland nästa.

Läs mer | (15 kommentarer)

2008-06-17 18:45

Nu börjar äventyret

Jag är nu på plats i Nordnorge och kommer att cykla de sista milen norrut till Nordkapp ikväll. Vid åttatiden i morgon onsdag trampar jag iväg söderut. Förhoppnigsvis ska livetrackingen fungera!

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-17 14:45

Mot Nordkap

Jag blev förvånad när planet gick under molnen: ett matt men fint dygnet-runt-ljus lyste på en mark som var vit av snö.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-06-16 9:20

Jukola-tvåor!

Jukola-tvåor: Ulf Troeng, Jörgen Ohlin, Tomas Stenström, Johan Höij, Mats Troeng, Jan Troeng och Mattias Millinger. Foto: Björn Olovsson.

Efter den bästa stafettinsatsen i OK Linné-historien, i alla fall på herrsidan, slutade vi på andra plats i Jukola. En silverplats som kändes nästan som en seger.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-14 10:48

Var är fjärrkontrollen?

Det börjar närma sig start. Damerna går iväg klockan 14.00 och förhoppningsvis kan vi följa damtävlingen på tv från boendet i Tammerfors.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-12 18:46

På väg mot Jukola

Jukola väntar. 1470 lag på startlinjen när startskottet går i Tampere på lördag kväll. Det blir min 10:e start i världens största orienteringsstafett, och ett av mina starkaste minnen från dessa år är från det allra första loppet. Ut som tia på andra sträckan, det var stort och jag minns att jag kände mig ganska liten i Jukola-natten den gången.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-10 17:26

Nya bokningsregler

Kom undan med blotta förskräckelsen när jag skulle boka in cykeln på flyget idag. Förra månaden snackade jag med en snubbe på flygbolaget som sa att det bara var att anmäla extra bagage nån gång innan man åkte. Men nu var det nya regler.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-08 10:21

Sömn och mobilt bredband

Det är skönt att sova. För ett tag sen träffade jag en kille som påstod att västerlänningar sover i genomsnitt två timmar mindre per natt nu jämfört med för bara tio år sedan. Man kan hoppas på att dom extra vakna timmarna används till något bättre, men jag är inte säker.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-04 7:12

Cykeln på plats

Nu är den på plats! Igår kväll hämtade jag min Cannondale Touring Ultra från Mantra Sport. Funderar på om jag inte ska plocka isär den till molekyler ändå, och sedan bygga ihop den igen. Det skulle nog vara rätt kul.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-01 21:19

Cykeln är på gång

På tisdag ska cykeln komma till Uppsala. Det känns skönt eftersom det trots allt är en rätt viktig detalj i sammanhanget. I vintras läste jag på ett cykelforum där det var en kille som sa att när man har köpt en cykel måste man alltid plocka isär den helt och hållet, och sedan skruva ihop den igen. Det tänker inte jag göra.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-30 21:15

GPS-spårning med iTrace

Varför vänta med att uppdatera hemsidan när man kan göra det i realtid? Med hjälp av iTrace i1 kommer min färdväg att skickas direkt till hemsidan. Det är underbart med teknik!

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-27 17:59

Så blir vädret i juni, juli, augusti

Utan att vara särskilt intresserad av själva innehållet i kvällstidningarna, har jag alltid gillat löpet. "Så blir vädret i juni, juli, augusti" är en klassiker och igår fick jag se den i delvis ny tappning. Det blir superväder i sommar. Skönt.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-25 7:04

Förberedelserna är igång!

Med bara tre veckor kvar borde förberedelserna vara i full gång, och det är faktiskt precis vad de är. Mest i mitt huvud, för det finns forfarande en del saker att fixa i det som kallas för verkligheten. Men jag är optimist och ser verkligen fram emot att trampa iväg från Nordkap den 17 juni.

Läs mer | (0 kommentarer)