2008-08-07 22:56

Många intryck i Albanien

Skön och harmonisk cykling idag, när jag lämnade Tirana för en färd upp i de albanska bergen och in i Makedonien. Albanien har varit en kavalkad av intryck. Sverige är ett mycket välordnat land i jämförelse.

Igår eftermiddag var en mycket varm och lång eftermiddag. Efter Shkoder hade albanerna fått till en riktigt snygg väg, betydligt nyare och mer välgjord än norr om stan. Det var tur för annars hade jag aldrig hunnit fram till Tirana. Klockan halv fem hade jag kört 16 mil, hittat flytet och såg fram emot att äntra Albaniens huvudstad inom en dryg timme. Tre timmar och tre punkterade slangar senare kom jag dit med ett trasigt ytterdäck och som en mycket trött människa.

Precis framför stadens stora torg, designat i ett tydligt kommunistsnitt och med en staty föreställande den odiskutable nationalhjälten Skanderbeg, stod Calle och Johan Höij och vinkade in mig. Tirana var deras sista anhalt på en två veckor lång Balkantour, och det var riktigt skoj att ses och det var en rätt så lämplig dag att få hjälp med lite praktiska detaljer som att fixa boende och bära väskor. Tack!

Med punkterat bakdäck framför statyn föreställande Skanderbeg.

Köpte ett nytt ytterdäck på ett cykelhak i Tirana. Gubben tog 8 spänn för monteringen och 70 för däck och två slangar. Det känns ju sådär på ett sätt, men vad ska man göra...

Det blev en kul kväll på en restaurang som var nästan helt tom, men hade en ljuvligt skön AC. Tanken var att gå in lite på det albanska köket, men menyn visade sig vara lite fylligare än det verkliga utbudet. Många intressanta diskussioner om iakttagelser på Balkan blev det i alla fall.

I morse gick vi på historiska muséet, som försökte ge en bild av Albaniens brokiga historia via kartbilder med tusen pilar åt alla möjliga håll och i olika färger. Det skulle symbolisera riken och folkslag som gjort anspråk på albanska territorier, samt albanernas motoffensiver. Vid vissa montrar fanns även text på engelska.

Far och son Höij på historiska muséets trappa.

Man visade stolt upp Skanderbegs diplomatiska 1400-talsrelationer, och listade alla länder som hade gett ut böcker där han omskrivits, bland annat Sverige/Stokholm. Skanderbeg verkar ha haft en spetsig näsa och avbildades alltid med en mycket rak och ståtlig hållning.

Historiska muséet tog tydligt avstånd från Enver Hoxtas kommunistdiktatur efter andra världskriget. Hoxta var en mycket ond man som inte skydde några medel för att tysta människor med andra politiska åsikter, och var hjärnan bakom det isolerade Albanien. Där genomförde handlingar som klassas som mycket grova brott i de flesta delar av den övriga världen. Han dog 1985.

En av Hoxtas idéer var att bygga ett par miljoner bunkrar, där folket kunde ta skydd vid ett eventuellt krig med västvärlden. Sagt och gjort, och man började bygga bunkrar i format av laviner, många hundratusen hann man färdigställa. De kantar vägarna, och tillsammans med delar av Tiranas arkitektur är det några av de tydligaste påminnelserna om Albaniens kommunisthistoria.

En av fantastiskt många bunkrar.

Tiranas mittpunkt och stora torg.

Shqiperia. Det är det inhemska namnet på Albanien. Varför det blivit Albanien och liknande former på de flesta andra språk är märkligt. På historiska muséets frimärken fanns ett helt gäng med Shqiperia-frimärken, och i den finaste montern med frimärken från 2007 var motivet George W. Bush och den amerikanska flaggan. Bush hade även skickat ett brev till den albanska posten, där han tackade för besöket i augusti 2007 och ovan nämnda frimärksutgivning. Brevet hade ramats in och hängts upp med stolthet. George Double-V Bush!

Albanien är ett potentiellt kandidatland till EU. Min resa mot Kap Tripiti började också med ett tramptag.

I Albanien finns ett mycket stort överskott av biltvättningstjänster. Det heter lavazh på det lokala språket shqip. I princip alla biltvättar utger sig för att utföra ”lavazh special”. Inflationen för lavazh special är ungefär lika hög som för medaljer i sim-VM.

En av många...

...men det jobbades hårt. Special!

Johan och Calle betalade 1 euro för att få komma in i Albanien, men för mig kostade det 10 utan kvitto.

Och så var det dagens cykling. Johan nämnde något om att det var ganska platt den första biten mellan Tirana och Elbasan. Han måste ha varit rätt inne i läsningen om Balkans nutidshistoria när hans minibuss åkte över passet uppe vid Gracen, 700 meter och 40 serpentinkurvor ovanför Tirana och Elbasan.

Vätskepaus i backen upp mot Gracen.

Uppe vid passet, som vanligt lön för mödan...

Ett mäktigt bergslandskap.

På väg ner till Elbasan kändes det som att någon körde igång en hårtork rakt upp i ansiktet, varmare fartvind har jag aldrig varit med om. I samma veva såg jag reklam för ett hotell med sauna och man kan bli svettig för mindre. Som tur var började en ny lång stigning upp mot passet vid Qafe Thanes, och temperaturen sjönk några grader. Vägen följde en forsande å och naturen var vacker och harmonisk, backen lagom brant och albanerna var taggade att heja på. Och för att citera en av mina vänner: ”Jag vill inte vara tjatig alltså... men ljuset!”

Vy över Elbasan, som fick mig att tänka på slutscenen i Roy Anderssons ”Du levande”.

I dalen längs ån Shkumbinit.

Järnvägsbron i Hotolisho. Lite onödig, eftersom järnvägen inte användes.

Mellan Elbasan och Librazhd mötte jag några löpande holländare, som skulle ta sig från Aten till Prag under devisen ”running for harmony and peace”. Jag tyckte att det såg varmt och jobbigt ut. Enligt tjejen jag pratade med hade dom startat i Ohrid i morse, 83 kilometer bort. Det verkade långt.

Facklan hade slocknat.

Nu är jag i Struga och inne i Makedonien, och märkte till min förvåning att trackingen gick igång igen. Återigen ett bevis för det här med dagens teknik! Imorgon kör jag till Ohrid, det är ett par mil, badar lite i Ohridsjön och sen vet jag inte riktigt. Söderut tror jag.

Vid ett av byråkratins nästen, i tullstationen mellan Albanien och Makedonien, träffade jag en trevlig makedonier som varnade mig för att bada i Ohridsjön eftersom vattnet var för kallt. ”Only 20 degrees”. Resans minsta problem, tror jag.

Gräsbrand i vägkanten vid Mamuras, Albanien.

Typisk albansk vägshop, här i Perrejenas.

Kossa vid järnvägen.

Från dagens sista stigning upp mot Qafe Thane. Inget larv, man såg ända upp till passet redan från botten. Bara att hålla käften och köra alltså, och det var riktigt fint.

Där nere var jag nyss.

Ljuset...

Uppe i passet fick jag syn på Ohridsjön.

Kommentarer (7)

2008-08-09 9:05

jt

jt

jHöij>> Det kan nog ha varit värmeslag från min sida också. Hur som helst så var det en riktigt fin väg. Svindlande, kan man säga. Elbasan var intressant förresten, man var inte direkt anonym i den staden. På väg ut därifrån fick jag sällskap av en kille i tonåren som cyklade med i 8 kilometer, men han vände när det började bli uppför.

Jag var sugen på att fråga om en dusch på någon lavazh special men det blev aldrig av. Dessutom har jag gått in på mitt andra linne, det är också vitt och lite finare.

Som sagt, kul att ses och hälsa Calle! Och lycka till på jobbet.

Vivvan>> Inget Prilep, det ligger norrut. Om jag inte blir tvungen att åka tillbaka vid gränsen då förstås.

Niklas>> Intressant det där. Ska försöka kolla upp hur det funkade rent tekniskt.

2008-08-08 21:16

Vivvan

Om du åker förbi staden Prilep i Makedonien kan du tänka på att där blev jag makedonsk mästare i D18 år 2000(som 24-åring). Bernt Myrvold tog hem H18, medan Linus Kaisajuntti vann H21.

Var nöjd att åtminstone några skyltar på muséet var på engelska! När vi besökte Stalinmuséet på Höst-Öst i höstas fanns informationen på två språk - ryska och georgiska. Kan du rita en bokstav ur georgiska alfabetet utan betänketid är jag riktigt imponerad.

Bjärven, nu får du ta över kepsandet!;-)

2008-08-08 20:09

Erik

Såg att gränspassagen mellan Makedonien och Grekland inte var den enklaste - tog vägen slut vid första försöket, eller var gränspolisen alltför nitisk ?? Det såg ut som det blev åtminstone 40 extrakilometer att trampa. Hoppas det går bättre vid nästa försök att korsa gränsen ! På Vältbacka laddar vi nu för nytt läsår och skolstart på måndag den 11/8 - först en vecka utan elever, sedan kommer alla vetgiriga ungdomar för att vidga sina vyer och inhämta nya kunskaper. Olgy-eleverna i Sandviken kommer att mangrant delta i årets Storviksnatt som åter äger rum på Hammarbyheden där tyvärr en del skogsavverkningar försvårat banläggningen.

2008-08-08 13:52

jHöij

Hemma i Uppsala igen. 15 grader, regn och klar luft. underbart!

Vägen mellan Elbasan och Tirana har jag aldrig åkt. Om jag uttalat mig om kupering på den sträckan var det förmodligen någon form av värmeslag som spökade.

Jag tycker förövrigt att du ska unna dig en "lavazh special". Om det finns någon chans att att få ditt vita linne vitt igen så är det nog en högtryckstvätt och ett par liter fettlösningsmedel som krävs.

Ha det gott och se värmen som en förmån.

2008-08-08 13:05

mike

Mandus >> Skönt inlägg.

2008-08-08 10:23

Mandus

Skön läsning.

2008-08-08 7:26

Niklas

Bra kämpat nu har du inte många länder kvar.

Kul att trackern fungerar igen. Skulle vara kul att veta varför den inte fungerat innan. Det känns verkligen inte som att det kan vara en slump att den slutade fungera precis när du kom in i Montenegro och började fungera igen precis utanför Albaniens gräns. Kan ju knappast vara dålig mobiltäckning/roaming problem då ett lands mobilnät ofta når in åtminståne några meter in i grannlandet.

Kommentera nyheten

Namn

Inlägg

Spamskydd

   Skriv in koden 8563 i textrutan.


2008-08-18 20:40

Epilog

Chanias flygplats på Kreta. Resan är slut, nu åker jag hem.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-08-17 12:28

Kap Tripiti - målet är nått!

Klockan var halv sex igår kväll när jag kom dit. Southern point of Europe, stod det på stolen ute på den klippiga udden. Jag var framme, med andra ord.

Läs mer | (43 kommentarer)

2008-08-15 13:45

Inget Gavdos idag

Hade planerat för tidig uppstigning och färja från Chora Sfakion till Gavdos klockan 11.30, men icke.

Läs mer | (20 kommentarer)

2008-08-14 21:32

Betygen

Dags att releasa betygen! Det blev en avstickare till Atens hamnstad Pireus med buss igår kväll. Kanske är det bara en dag kvar nu!

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-13 20:24

Speciallösning

Sitter i Kalamata och funderar på hur jag ska ta mig till Kreta.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-12 21:27

Det blir sällan som man tänkt sig

Det blev som det brukar bli, det vill säga ännu en dag som inte blev som jag tänkt mig.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-08-11 0:00

Om folk och det ojämna Grekland

Grekland är ojämnt. Fenomenalt där det är som bäst, och fult och ganska otrevligt där det är som sämst. Idag har jag kört över Rio-Antirio-bron och äntrat Peloponnesos.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-10 22:21

Närmar mig målet

Kommer närmare gör jag nästan varje dag, men nu börjar det bli nära på riktigt. Hela den icke-turistiska delen av Grekland verkade vara söndagsstängt eller ha extra lång siesta, så det var lika bra att trampa på.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-09 21:37

Jagad av hundar

Jag hade hoppats på att Staffan Åkerblom överdrev eller hade otur med grekiska hundar, men hans erfarenheter verkar tyvärr stämma rätt så bra.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-08-08 21:52

Stängd jävla gräns

55 kilometer extrakörning idag, eftersom man hade stängt den gränspassage mellan Makedonien och Grekland som jag kollat ut. Men det visste ju alla, så det är onödigt att sätta upp skyltar.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-06 13:22

En annan del av Europa

Det är nya bollar nu. En ödslig gränspassage till Albanien, åsnor på vägarna och en hamburgare i Shkoder.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-05 16:24

1000 meter uppåt

Nu blir det uppför! Sitter i Kotor och ska upp till passet vid Cekanje. 1006 meter tror jag att det ligger på, och nu sitter jag och blickar ut över havet. 0 meter för tillfället alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-08-04 0:00

Depåstopp i Dubrovnik

Ekrarna har börjat gå åt de senaste dagarna, så det var hög tid för lagning.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-08-03 0:00

Tillbaka till havet

Mostar till Slano, Bosnien-Hercegovina till Kroatien och bergen till havet. Dagens cykling var suverän. Man blir bortskämd helt enkelt, den kroatiska kustvägen är otroligt skön och har alltid utsikt i absolut toppnivå.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-02 0:00

Nice i Mostar

Det var svårt att inte tycka om Mostar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-08-01 0:00

Hotell Posusje

Vi hann precis över gränsen till Bosnien-Hercegovina på fredag kväll, och hittade fram till Hotell Posusje.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-31 0:00

Nu kör vi mot Bosnien

Igår kväll kom Linnea äntligen till Split. Och ikväll fick vi tag på en hyrcykel och kör tillsammans, det är kul och gör skillnad. Nästa mål blir Mostar i Bosnien!

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-30 14:21

På väg mot Split

Började med att missa den planerade vägen mot Trogir, och rullade ner till vattnet och lade mig och sov i en timme på stranden.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-29 18:42

Platt och medvind

Efter fem hårda dagar i bergen blev det ganska platt och en rättvis medvind idag. Lika varmt som igår och många badstopp, badplatserna ligger oftast ungefär tio meter från vägen. Rätt så skönt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-28 22:21

Längs kroatiska kusten

Körde upp och ner längs en kroatisk kustväg idag. Ner till en stad, upp i bergen, och så ner till nästa stad. Och så vidare. Kul, men jobbigt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-27 15:21

Snart Medelhavet

Inte långt kvar till Medelhavet nu. Efter ett stopp med orientering på OO Cup hoppas jag vara vid strandkanten i Rijeka ikväll.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-26 15:37

Slovenien nya ettan

Slovenien har gått upp som nummer ett på min cykellandslista. Ledningen är lika solklar som för williamspäron på Fredrik Lindströms glasslista i Hassan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-07-25 21:05

Över bergen till Slovenien

Fantastiska omgivningar, omväxlande och långt blev kontentan av dagens etapp. Och så en dispyt med två balla mc-tyskar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-24 21:08

Fixade Feistritzsattel

Noterade resans högsta punkt hittills, då jag nådde Feistritzsattel. Den ligger bara på 1290 meter, och det kändes mer jobbigt än vad det låter ballt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-23 15:49

Resans sämsta väder

Kanske inte vad man räknade med i Wien den 23 juli. Vädret skiftade från dåligt till uselt på vägen mot Wiener Neustadt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-22 15:29

Världens bästa grej

Det är kul med marknadsföring och turistbroschyrer. Nästan varenda ställe i Europa har någonting som är fantastiskt unikt, och det spelar inte någon roll vad det är.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-21 20:56

Dubbelpunktering men bara en slang

Kände ett bekant svajande komma smygande ett par mil före gränsen till Österrike. När jag stannade såg jag att det var punktering på båda däcken.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-20 23:44

Från VM-stafetten till Brno

Idag var jag uppe på sadeln igen efter två dagars frånvaro. Tidig morgon och en tuff stigning till arenan för VM-stafetterna. De blev högdramatiska, inte minst herrstafetten.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-19 20:02

Ingen hit för Mats

Följde GPS-trackingen på storbildsskärmen och såg Mats bomma bort chansen till en topplacering redan på andra kontrollen.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-18 22:21

Vilodag

Idag är det fredag och vilodag både på orienterings-VM och på min cykeltur.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-17 23:31

Thierry vann igen

Framme på VM-arenan utanför Rymarov fick jag se Thierry Guergiou dominera igen. Han har vunnit VM 2003, 2004, 2005, 2007 och 2008 och är medeldistansorienteraren personifierad.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-16 22:10

Krakow - Auschwitz - Tjeckien

Dagens etapp blev från Krakow till Ostrava, med stopp på muséet i Auschwitz och med punktering efter polsk-tjeckiska gränsen.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-15 16:26

Framme i Krakow

Startade redan vid tio över sex i morse och återhämtningen var inte fullständig. Det märkte jag efter ungefär 500 meter.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-07-14 21:59

Träffade mina föräldrar i Konskie

I eftermiddags träffade jag mina föräldrar i Konskie, av alla ställen på jordklotet.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-13 13:23

Riktning Warszawa

Sitter i Sulejowek, som nog blir det sista stoppet före Warszawa. Kan bli läge för lite kultur i den polska huvudstaden i eftermiddag.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-12 15:54

Det blåser

Startade dagen med 15 kilometer till det lättuttalade Szczuczyn, där jag handlade frukost på en sklep.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-11 15:07

Stygg motvind idag

Redan när jag lämnade Ryanair-destinationen Kaunas i morse möttes jag av en stygg motvind från söder. Funderar på att ringa upp Lage Larsson och höra om man kan byta.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-10 20:12

Orientering i Kaunas

Idag fick jag chansen att testa lite orientering i Kaunas, det var kul.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-09 12:18

Gjorde en lista

När jag lämnade Rigas stimmiga gator bakom mig stannade jag på ett sunkigt motell och åt en stek med pommes.

Läs mer | (12 kommentarer)

2008-07-08 17:01

Är på gång

Har fixat en ny cykel och köpt en lowrider, nu väntar jag bara på att den ska monteras. Dom insisterade på att göra det själva. Tur, då slipper jag den här gången också.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-07-08 11:02

Cykeln blev stulen

I morse vaknade jag och såg att min cykel hade blivit stulen under natten.

Läs mer | (18 kommentarer)

2008-07-07 13:31

Äggröra i Salacgriva

Dagens lunch är nog resans sämsta hittills, men någon gång ska man ju få den också.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-06 18:22

Riga imorgon

Bokade precis ett boende i Riga, det betyder 18 sköna på cykeln imorgon. Passar perfekt efter två riktigt bra vilodagar i Pärnu!

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-05 21:56

Semester i Pärnu

Nu är jag och Linnea i Pärnu, Estlands svar på St Tropez. Dom coolaste personerna i Sverige kör alltid Gotland-Båstad-St Tropez under vecka 29-31, och då kallas veckan på rivieran för ”svenskveckan”. Tänk om man kunde få vara med på den någon gång.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-04 14:34

I like Estonia

Det har varit en riktigt bra dag på cykeln så här långt: nya vyer, medvind och ett skönt lunchstopp i Rapla. Jag fick en kanonstart redan ut från Tallinn, med fina cykelbanor och utan trottoar- och gatstensjuck som i Helsingfors.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-03 17:26

Heldag i Helsinki

Vi cyklade ner till Skatuddens färjeterminal i duggregn i förmiddags, och jag kom ganska snart att tänka på Staffan Åkerbloms visdomsord i Umeå: ”Det är inte lätt att cykla i storstäder!”

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-02 23:39

Magnusson-backen fanns kvar

I ett myller av skidspår och byggarbeten lyckades vi leta upp Magnusson-backen bakom hopptornen vid Lahti skidstadion.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-07-01 17:00

Backig etapp vid Päijänne

Idag är en ny dag på cykeln, och den är inte lik någon av de 13 tidigare. Det tycker jag är en av de bästa sakerna med den här resan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-30 19:03

Fiasko på Vaajakoskens testbana

Det blev ett rejält fiasko på testbanan idag. En jättemiss på andra kontrollen och sen var det kört att slå Minna Kauppis tid.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-29 20:45

EM-final i Keuruu

Vi kollar in EM-finalen på ett hak i Keuruu, 7 mil väster om Jyväskylä.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-28 16:49

Tillbaka i Finland

Avrundade Sverige-vistelsen med en lunch på restaurang Rex i Umeå med Linneas föräldrar och hennes släktingar i Umeå. Det var trevligt, och Björn rullade in i ett par sexiga badshorts i lagom tid för att hinna ut till färjan i Holmsund.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-27 13:20

Vilodag i Umeå

Ikväll blir det båt från Holmsund till Vasa, det tar fyra timmar. Kan bli klackarna i taket med dom ryska lastbilschaffisarna.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-26 10:02

Slipper E4:an idag

Idag slipper jag E4:an och kör söderut längs Burträskvägen. Räknar med lugn och skön landsbygd!

Läs mer | (13 kommentarer)

2008-06-25 15:45

100 mil körda

Skönt att vara uppe på tresiffrigt! Har kryssat längs E4:an och tagit ett stopp i Piteå på vägen ner mot Skellefteå, där jag räknar med att vara i kvällningen.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-24 14:30

Övernattning i Innanbäcken

Gårdagens etapp avslutades i Kalix, eller närmare bestämt i byn Innanbäcken.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-06-23 12:05

Polcirkeln passerad

Polcirkeln är passerad, nu kör jag vidare mot mörkare och varmare breddgrader!

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-22 11:21

On the rise

Sliten i förrgår, men pigg igår. På uppåtgående alltså, eller ”on the rise”, som det heter på det engelska språket. Gårdagens slutdestination blev Rajamaa camping i Muonionalusta, Sverige.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-06-21 15:56

Midsommar i Kautokeino

Countryfestival i Kautokeino! Stora skyltar kantade vägen när jag kom in i byn, och det lät ju kul. Midsommar, midnattssol och allt.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-20 17:09

Det finns dom som går

Mitt på den öde fjällheden såg jag plötsligt en svart prick långt framme på vägen.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-20 11:15

Mot en ny vår i Alta

Mötte utslagna björkar och grönska när jag cyklade till havet och Alta igår eftermiddag. Mot en ny vår alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-19 11:35

Kaffe på Skaidi kro

Intar en kaffe på Skaidi kro efter drygt två mils cykling nu på morgonen.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-06-18 11:40

Rullar söderut...

Nu är jag igång! 8.45 i morse körde jag iväg från Nordkap, den europeiska kontinentens nordligaste udde. Grekland nästa.

Läs mer | (15 kommentarer)

2008-06-17 18:45

Nu börjar äventyret

Jag är nu på plats i Nordnorge och kommer att cykla de sista milen norrut till Nordkapp ikväll. Vid åttatiden i morgon onsdag trampar jag iväg söderut. Förhoppnigsvis ska livetrackingen fungera!

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-17 14:45

Mot Nordkap

Jag blev förvånad när planet gick under molnen: ett matt men fint dygnet-runt-ljus lyste på en mark som var vit av snö.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-06-16 9:20

Jukola-tvåor!

Jukola-tvåor: Ulf Troeng, Jörgen Ohlin, Tomas Stenström, Johan Höij, Mats Troeng, Jan Troeng och Mattias Millinger. Foto: Björn Olovsson.

Efter den bästa stafettinsatsen i OK Linné-historien, i alla fall på herrsidan, slutade vi på andra plats i Jukola. En silverplats som kändes nästan som en seger.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-14 10:48

Var är fjärrkontrollen?

Det börjar närma sig start. Damerna går iväg klockan 14.00 och förhoppningsvis kan vi följa damtävlingen på tv från boendet i Tammerfors.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-12 18:46

På väg mot Jukola

Jukola väntar. 1470 lag på startlinjen när startskottet går i Tampere på lördag kväll. Det blir min 10:e start i världens största orienteringsstafett, och ett av mina starkaste minnen från dessa år är från det allra första loppet. Ut som tia på andra sträckan, det var stort och jag minns att jag kände mig ganska liten i Jukola-natten den gången.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-10 17:26

Nya bokningsregler

Kom undan med blotta förskräckelsen när jag skulle boka in cykeln på flyget idag. Förra månaden snackade jag med en snubbe på flygbolaget som sa att det bara var att anmäla extra bagage nån gång innan man åkte. Men nu var det nya regler.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-08 10:21

Sömn och mobilt bredband

Det är skönt att sova. För ett tag sen träffade jag en kille som påstod att västerlänningar sover i genomsnitt två timmar mindre per natt nu jämfört med för bara tio år sedan. Man kan hoppas på att dom extra vakna timmarna används till något bättre, men jag är inte säker.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-04 7:12

Cykeln på plats

Nu är den på plats! Igår kväll hämtade jag min Cannondale Touring Ultra från Mantra Sport. Funderar på om jag inte ska plocka isär den till molekyler ändå, och sedan bygga ihop den igen. Det skulle nog vara rätt kul.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-01 21:19

Cykeln är på gång

På tisdag ska cykeln komma till Uppsala. Det känns skönt eftersom det trots allt är en rätt viktig detalj i sammanhanget. I vintras läste jag på ett cykelforum där det var en kille som sa att när man har köpt en cykel måste man alltid plocka isär den helt och hållet, och sedan skruva ihop den igen. Det tänker inte jag göra.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-30 21:15

GPS-spårning med iTrace

Varför vänta med att uppdatera hemsidan när man kan göra det i realtid? Med hjälp av iTrace i1 kommer min färdväg att skickas direkt till hemsidan. Det är underbart med teknik!

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-27 17:59

Så blir vädret i juni, juli, augusti

Utan att vara särskilt intresserad av själva innehållet i kvällstidningarna, har jag alltid gillat löpet. "Så blir vädret i juni, juli, augusti" är en klassiker och igår fick jag se den i delvis ny tappning. Det blir superväder i sommar. Skönt.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-25 7:04

Förberedelserna är igång!

Med bara tre veckor kvar borde förberedelserna vara i full gång, och det är faktiskt precis vad de är. Mest i mitt huvud, för det finns forfarande en del saker att fixa i det som kallas för verkligheten. Men jag är optimist och ser verkligen fram emot att trampa iväg från Nordkap den 17 juni.

Läs mer | (0 kommentarer)