2008-08-14 21:32

Betygen

Dags att releasa betygen! Det blev en avstickare till Atens hamnstad Pireus med buss igår kväll. Kanske är det bara en dag kvar nu!

I går kväll blev det en avstickare med buss till Pireus och sedan båt till Iraklio på Kreta. I Kalamata lessnade jag på den grekiska dialogkulturen och insåg att jag måste släppa allt som har med kalenderkultur att göra om jag ska palla att ta mig ut till Gavdos.

Från Pireus hamn, där bakom skymtar några av Atens vita hus.

Att jag skulle vara i hamnen på Gavdos imorgon eftermiddag är ungefär lika troligt som att Jocke Björklund skulle göra comeback och sätta två cykelsparkar i nättaket i samma match, men ingenting är omöjligt.

Om nu båten faktiskt går som den ska, och om min cykel håller ihop hela vägen till hamnen vid Chora Sfakion och på Gavdos, så kan jag faktiskt vara framme imorgon eftermiddag eller kväll. En gång i våras när vi åt lunch på Sven Dufva i Glunten frågade Fredrik Noborn vad jag skulle känna när jag kom fram. Jag sa att jag inte visste. Det gör jag fortfarande inte, men jag tror att det kommer att kännas riktigt jävla skönt. Lite för allt krångel den senaste veckan, men mest för att europarutten blir komplett. Nordkap till Kap Tripiti på cykel via en tråd av asfalt. Och lite båt förstås.

Men det känns fortfarande långt kvar, hittills på Kreta har jag haft en mycket tung motvind överallt där det är platt och nedför. Med en sliten cykel, en trött kropp och grekiska båttidtabeller kan det ta nästan hur lång tid som helst innan jag är framme.

Äntligen på Kreta, här 15 km väster om Iraklio.

Hade inte mycket tid till övers i Aten och hann inte ens se Akropolis. I Glenn Hyséns bok står det att det var några IFK Göteborg-spelare som skulle ut och vara lite kulturella och kolla på stan. Glenn Strömberg eller möjligen Ruben Svensson måste ha varit med där. I alla fall stack dom in huvet på Johnny Ekströms rum och frågade om han skulle med till Akropolis.
-Vem fan är det?

Johnny Ekström verkar skön. När han skulle bli proffs i Italien beklagade han sig över att han inte ens visste vad spagetti hette på italienska.

Och så betygen då. Medan min busschaufför körde som en galning i nedförsbackarna mot Korinthas, slängde jag ihop en summering av det jag minns från alla länder jag kört igenom de senaste åtta veckorna. Högst subjektiva betyg som knappast behandlar allt, och satta med en cykelturists filter i solglasögonen.

5.

Slovenien
Svart asfalt, lite trafik och sköna caféer. Lagom långa backar, omväxlande natur och fantastiska vyer. Plus också för ovanligt mycket god mat och vänligt bemötande, solklar femma.

Bosnien-Hercegovina
Bara tio cykelmil, så det är inte representativt i det avseendet, men det var en oväntad pärla. Landsbygden runt Posusje, landskapet vid Mostar, det trevliga folket och de låga priserna blev sammantaget en oväntat het hit. Bör ses.

Norra Finland
Var bara där 21-22 juni men det räckte för en femma. Lugnt och skönt, ensam på vägen och mycket trevlig natur i nordisk försommar. Enontekiö var visserligen helt igenbommat men det är inte för att hänga på torget där som man åker till norra Finland. Kaffe och munk för 50 cent.

Albanien
Fattigt, slitet och stekande hett i solen, men en otroligt skön kontrast. Elbasan och stigningen upp till Qafe Thane var annorlunda och härlig. Plus för dryckesförsäljningen som ofta snittade var 500:e meter och superplus för flaskvatten direkt från frysboxen. Minus för skyltningen som nästan inte fanns.

4.

Norge
Perfekt start på resan. Lite trafik och skön mix av hav, fjäll, skog och ursköna fjällstugecaféer. Enda minus var priserna. Jag upprepar: 245 NOK för en pizza i Alta, det är sjukt. Men Nordnorge var bra, starkare fyra än den jag hade i bild i högstadiet.

Sverige (norr om Bottenviken)
Tornedalen var lika bra som jag hoppades, bäst minns jag Matarenki, nattcyklingen till Jarhois och polcirkelbyn Jouksengi. Och så Svanstein, det softa tempot och en massa annat också, det borde fan bli en femma men vägen mellan Hedenäset och Sangis sänker till en fyra.

Estland
Platt som en pannkaka men ändå omväxlande cykling. Tallinn och Rapla var nice, Pärnu lite turrigt, ett ord som jag lärt mig av min yngre bror (coolt), men ändå ok. Supertrevlig landsbygd och bäst av baltländerna!

Tjeckien
Funderade på trea eller fyra, men den moraviska landsbygden skulle jag inte vilja vara utan så det blir en fyra. Skön temp, billig öl och VM i orientering. Plus för cykelkulturen i stort men den fanns inte i Brno, minus för alla förbannade trappor där. Dåligt slangutbud på landsbygden kostade extradag. Kan inte ha varit mitt fel, eller?

Österrike
Har mest tjatat om regnet i Wiener Neustadt, men Österrike var bättre än så. Som Slovenien med plusmeny: längre och brantare backar, mer trafik och fler stora städer. Rätta stråk i Österrike blir en femma, det märkte jag med Iain Rochfords guidning. Plus för balla stigningar till Feistritzsattel och Seebergsattel.

Montenegro
Backen upp från Kotor mot Cetinje räcker för en fyra. Kotorviken hade jag hört mycket fint om, den var nog tjusig men jag var törstig så in i helvete och hade missat att ta ut euro. Såg bara ett grått dis. Plus för affären i Perast som tog visakort och minus för gränskontrollen som tog alldeles för lång tid.

Makedonien
För en cykelturist ganska likt sin västra granne, men lite mer light. Bättre skyltning än i Albanien. Billiga boenden samt oväntade och fantastiska möjligheter till internetuppkoppling, vem hade trott det? Minus för dålig information om stängda gränser. Bitola trevligare än både Struga och Ohrid.

3.

Sverige (längs Bottenviken)
Alldeles för mycket E4, men totalt sett var det rätt bra ändå med vänner och bekanta som stod för omtanke och service, sådant glömmer man inte. Det blir en trea, neutralt och godkänt som vanligt alltså. Landsbygdsvägen via Burträsk ger plus i kanten, möjligen även Ostens Hus.

Finland (Vasa-Helsingfors)
Nära en fyra men Österbotten var förbannat platt och ganska långtråkigt. Jyrkis inbjudan till Jyväskylä och etappen längs Päijänne desto bättre, synd att man var så dålig på testbanan. Helsingfors var första men inte sista storstaden där jag blev less på gatsten och trottoarkanter.

Lettland
Borde ju bli en nolla eftersom cykeln blev stulen, men om man skiter i det så var det ett ganska trevligt land. Plus för Riga och den fina asfalten på Via Baltica, samt alla fina kartor på turistinformationerna. Jag tycker om kartor. Priserna ett annat stort plus, hade svårt att bränna mina sista mynt vid gränsen till Litauen.

Litauen
Lite för mycket åker för att vara så platt, sista tio milen hände det inte mycket. Fantastisk service i Panevezys och Kaunas höjer mitt subjektiva betyg. Fascinerad över utbudet på bensinstationerna och skön vägren på Via Baltica, och roligt med trådbussar. Perfekt vindskydd i kurvorna inne i städerna, eftersom dom åker så sakta där.

Polen (söder om Warszawa)
Hade en kanonetapp från Warszawa ner till Lupuszno, och Krakow var härligt. Men asfalten och vägarna i Polen håller inte måttet, speciellt inte när man ser tio tusen lastbilar dundra förbi på en dag. Intendenten på lägergården i Lupuszno höjer upp till en trea.

Kroatien
En liten besvikelse, kanske hade jag för höga förväntningar. Kustlinjen är läcker och vyerna mäktiga, men fem minuter i Omis eller Pag räcker för att bli less, tyvärr. Plus för turkost vatten, trevliga boendemöjligheter och jämn asfalt, minus för de turistiska priserna och värdelös turistinformation. Var lite glada i alla fall.

2.

Polen (norr om Warszawa)
Det började lovande men höll inte särskilt långt. Polackerna borde hotta upp sitt vägnät från grunden. Minus också för vindpinade och milslånga raksträckor och sura expediter, men plus för den snygga stadsplaneringen och världsklasskaffe i Augustow.

Grekland
För många farliga hundar, dålig vägsanering, kass skyltning. Enkom bergen runt Metsovo och Ioannina, med storslagen natur och fräsch luft, räddar en tvåa. Dålig information, sura gubbar och Europas sämsta järnvägsövergångar. Det enda landet där jag har känt mig osäker, men Kreta verkar bättre.

Kommentarer (5)

2008-08-17 12:08

2008-08-15 12:22

Dorothe

Janne!
Även om du har några promille kvar på din resa så är du värd ett STORGRATTIS för din fantastiska prestation. Du borde fundera om att trycka upp din dagbok/blogg som reseguid - som många sa tidigare - den är suverän lektyr!

2008-08-15 11:31

Erik

Betygssättning är alltid svårt eftersom det finns gränsfall. Min uppfattning är att du lyckats väldigt väl och att de betyg som satts är mycket väl motiverade ! Lycka till på sista biten - undrar om det går att cykla hela vägen till stolen på Gavdos. Enligt lokalbefolkningen kan vägarna bitvis mest likna stigar på ön.

2008-08-14 23:22

Tomas

Lycka till imorgon! Njut av den där stoljäveln och känn dig nöjd och framförallt stolt över det du har åstadkommit! Det har varit en otrolig upplevelse att få följa dig genom gps och dagsrapporter genom europa och dess "asfalt", som du uttrycker det. Hoppas du får en bra dag imorgon! Det är du tamejfan värd!

Ciao!


2008-08-14 22:09

Nils

Nu är det nästan tid att säga grattis Janne!

Kommentera nyheten

Namn

Inlägg

Spamskydd

   Skriv in koden 7641 i textrutan.


2008-08-18 20:40

Epilog

Chanias flygplats på Kreta. Resan är slut, nu åker jag hem.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-08-17 12:28

Kap Tripiti - målet är nått!

Klockan var halv sex igår kväll när jag kom dit. Southern point of Europe, stod det på stolen ute på den klippiga udden. Jag var framme, med andra ord.

Läs mer | (43 kommentarer)

2008-08-15 13:45

Inget Gavdos idag

Hade planerat för tidig uppstigning och färja från Chora Sfakion till Gavdos klockan 11.30, men icke.

Läs mer | (20 kommentarer)

2008-08-13 20:24

Speciallösning

Sitter i Kalamata och funderar på hur jag ska ta mig till Kreta.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-08-12 21:27

Det blir sällan som man tänkt sig

Det blev som det brukar bli, det vill säga ännu en dag som inte blev som jag tänkt mig.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-08-11 0:00

Om folk och det ojämna Grekland

Grekland är ojämnt. Fenomenalt där det är som bäst, och fult och ganska otrevligt där det är som sämst. Idag har jag kört över Rio-Antirio-bron och äntrat Peloponnesos.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-10 22:21

Närmar mig målet

Kommer närmare gör jag nästan varje dag, men nu börjar det bli nära på riktigt. Hela den icke-turistiska delen av Grekland verkade vara söndagsstängt eller ha extra lång siesta, så det var lika bra att trampa på.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-09 21:37

Jagad av hundar

Jag hade hoppats på att Staffan Åkerblom överdrev eller hade otur med grekiska hundar, men hans erfarenheter verkar tyvärr stämma rätt så bra.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-08-08 21:52

Stängd jävla gräns

55 kilometer extrakörning idag, eftersom man hade stängt den gränspassage mellan Makedonien och Grekland som jag kollat ut. Men det visste ju alla, så det är onödigt att sätta upp skyltar.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-07 22:56

Många intryck i Albanien

Skön och harmonisk cykling idag, när jag lämnade Tirana för en färd upp i de albanska bergen och in i Makedonien. Albanien har varit en kavalkad av intryck. Sverige är ett mycket välordnat land i jämförelse.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-08-06 13:22

En annan del av Europa

Det är nya bollar nu. En ödslig gränspassage till Albanien, åsnor på vägarna och en hamburgare i Shkoder.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-08-05 16:24

1000 meter uppåt

Nu blir det uppför! Sitter i Kotor och ska upp till passet vid Cekanje. 1006 meter tror jag att det ligger på, och nu sitter jag och blickar ut över havet. 0 meter för tillfället alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-08-04 0:00

Depåstopp i Dubrovnik

Ekrarna har börjat gå åt de senaste dagarna, så det var hög tid för lagning.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-08-03 0:00

Tillbaka till havet

Mostar till Slano, Bosnien-Hercegovina till Kroatien och bergen till havet. Dagens cykling var suverän. Man blir bortskämd helt enkelt, den kroatiska kustvägen är otroligt skön och har alltid utsikt i absolut toppnivå.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-08-02 0:00

Nice i Mostar

Det var svårt att inte tycka om Mostar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-08-01 0:00

Hotell Posusje

Vi hann precis över gränsen till Bosnien-Hercegovina på fredag kväll, och hittade fram till Hotell Posusje.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-31 0:00

Nu kör vi mot Bosnien

Igår kväll kom Linnea äntligen till Split. Och ikväll fick vi tag på en hyrcykel och kör tillsammans, det är kul och gör skillnad. Nästa mål blir Mostar i Bosnien!

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-30 14:21

På väg mot Split

Började med att missa den planerade vägen mot Trogir, och rullade ner till vattnet och lade mig och sov i en timme på stranden.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-29 18:42

Platt och medvind

Efter fem hårda dagar i bergen blev det ganska platt och en rättvis medvind idag. Lika varmt som igår och många badstopp, badplatserna ligger oftast ungefär tio meter från vägen. Rätt så skönt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-28 22:21

Längs kroatiska kusten

Körde upp och ner längs en kroatisk kustväg idag. Ner till en stad, upp i bergen, och så ner till nästa stad. Och så vidare. Kul, men jobbigt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-27 15:21

Snart Medelhavet

Inte långt kvar till Medelhavet nu. Efter ett stopp med orientering på OO Cup hoppas jag vara vid strandkanten i Rijeka ikväll.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-26 15:37

Slovenien nya ettan

Slovenien har gått upp som nummer ett på min cykellandslista. Ledningen är lika solklar som för williamspäron på Fredrik Lindströms glasslista i Hassan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-07-25 21:05

Över bergen till Slovenien

Fantastiska omgivningar, omväxlande och långt blev kontentan av dagens etapp. Och så en dispyt med två balla mc-tyskar.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-24 21:08

Fixade Feistritzsattel

Noterade resans högsta punkt hittills, då jag nådde Feistritzsattel. Den ligger bara på 1290 meter, och det kändes mer jobbigt än vad det låter ballt.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-23 15:49

Resans sämsta väder

Kanske inte vad man räknade med i Wien den 23 juli. Vädret skiftade från dåligt till uselt på vägen mot Wiener Neustadt.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-22 15:29

Världens bästa grej

Det är kul med marknadsföring och turistbroschyrer. Nästan varenda ställe i Europa har någonting som är fantastiskt unikt, och det spelar inte någon roll vad det är.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-21 20:56

Dubbelpunktering men bara en slang

Kände ett bekant svajande komma smygande ett par mil före gränsen till Österrike. När jag stannade såg jag att det var punktering på båda däcken.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-20 23:44

Från VM-stafetten till Brno

Idag var jag uppe på sadeln igen efter två dagars frånvaro. Tidig morgon och en tuff stigning till arenan för VM-stafetterna. De blev högdramatiska, inte minst herrstafetten.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-19 20:02

Ingen hit för Mats

Följde GPS-trackingen på storbildsskärmen och såg Mats bomma bort chansen till en topplacering redan på andra kontrollen.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-07-18 22:21

Vilodag

Idag är det fredag och vilodag både på orienterings-VM och på min cykeltur.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-17 23:31

Thierry vann igen

Framme på VM-arenan utanför Rymarov fick jag se Thierry Guergiou dominera igen. Han har vunnit VM 2003, 2004, 2005, 2007 och 2008 och är medeldistansorienteraren personifierad.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-07-16 22:10

Krakow - Auschwitz - Tjeckien

Dagens etapp blev från Krakow till Ostrava, med stopp på muséet i Auschwitz och med punktering efter polsk-tjeckiska gränsen.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-15 16:26

Framme i Krakow

Startade redan vid tio över sex i morse och återhämtningen var inte fullständig. Det märkte jag efter ungefär 500 meter.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-07-14 21:59

Träffade mina föräldrar i Konskie

I eftermiddags träffade jag mina föräldrar i Konskie, av alla ställen på jordklotet.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-13 13:23

Riktning Warszawa

Sitter i Sulejowek, som nog blir det sista stoppet före Warszawa. Kan bli läge för lite kultur i den polska huvudstaden i eftermiddag.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-07-12 15:54

Det blåser

Startade dagen med 15 kilometer till det lättuttalade Szczuczyn, där jag handlade frukost på en sklep.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-11 15:07

Stygg motvind idag

Redan när jag lämnade Ryanair-destinationen Kaunas i morse möttes jag av en stygg motvind från söder. Funderar på att ringa upp Lage Larsson och höra om man kan byta.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-10 20:12

Orientering i Kaunas

Idag fick jag chansen att testa lite orientering i Kaunas, det var kul.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-07-09 12:18

Gjorde en lista

När jag lämnade Rigas stimmiga gator bakom mig stannade jag på ett sunkigt motell och åt en stek med pommes.

Läs mer | (12 kommentarer)

2008-07-08 17:01

Är på gång

Har fixat en ny cykel och köpt en lowrider, nu väntar jag bara på att den ska monteras. Dom insisterade på att göra det själva. Tur, då slipper jag den här gången också.

Läs mer | (19 kommentarer)

2008-07-08 11:02

Cykeln blev stulen

I morse vaknade jag och såg att min cykel hade blivit stulen under natten.

Läs mer | (18 kommentarer)

2008-07-07 13:31

Äggröra i Salacgriva

Dagens lunch är nog resans sämsta hittills, men någon gång ska man ju få den också.

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-06 18:22

Riga imorgon

Bokade precis ett boende i Riga, det betyder 18 sköna på cykeln imorgon. Passar perfekt efter två riktigt bra vilodagar i Pärnu!

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-07-05 21:56

Semester i Pärnu

Nu är jag och Linnea i Pärnu, Estlands svar på St Tropez. Dom coolaste personerna i Sverige kör alltid Gotland-Båstad-St Tropez under vecka 29-31, och då kallas veckan på rivieran för ”svenskveckan”. Tänk om man kunde få vara med på den någon gång.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-07-04 14:34

I like Estonia

Det har varit en riktigt bra dag på cykeln så här långt: nya vyer, medvind och ett skönt lunchstopp i Rapla. Jag fick en kanonstart redan ut från Tallinn, med fina cykelbanor och utan trottoar- och gatstensjuck som i Helsingfors.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-07-03 17:26

Heldag i Helsinki

Vi cyklade ner till Skatuddens färjeterminal i duggregn i förmiddags, och jag kom ganska snart att tänka på Staffan Åkerbloms visdomsord i Umeå: ”Det är inte lätt att cykla i storstäder!”

Läs mer | (10 kommentarer)

2008-07-02 23:39

Magnusson-backen fanns kvar

I ett myller av skidspår och byggarbeten lyckades vi leta upp Magnusson-backen bakom hopptornen vid Lahti skidstadion.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-07-01 17:00

Backig etapp vid Päijänne

Idag är en ny dag på cykeln, och den är inte lik någon av de 13 tidigare. Det tycker jag är en av de bästa sakerna med den här resan.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-30 19:03

Fiasko på Vaajakoskens testbana

Det blev ett rejält fiasko på testbanan idag. En jättemiss på andra kontrollen och sen var det kört att slå Minna Kauppis tid.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-29 20:45

EM-final i Keuruu

Vi kollar in EM-finalen på ett hak i Keuruu, 7 mil väster om Jyväskylä.

Läs mer | (9 kommentarer)

2008-06-28 16:49

Tillbaka i Finland

Avrundade Sverige-vistelsen med en lunch på restaurang Rex i Umeå med Linneas föräldrar och hennes släktingar i Umeå. Det var trevligt, och Björn rullade in i ett par sexiga badshorts i lagom tid för att hinna ut till färjan i Holmsund.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-27 13:20

Vilodag i Umeå

Ikväll blir det båt från Holmsund till Vasa, det tar fyra timmar. Kan bli klackarna i taket med dom ryska lastbilschaffisarna.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-26 10:02

Slipper E4:an idag

Idag slipper jag E4:an och kör söderut längs Burträskvägen. Räknar med lugn och skön landsbygd!

Läs mer | (13 kommentarer)

2008-06-25 15:45

100 mil körda

Skönt att vara uppe på tresiffrigt! Har kryssat längs E4:an och tagit ett stopp i Piteå på vägen ner mot Skellefteå, där jag räknar med att vara i kvällningen.

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-24 14:30

Övernattning i Innanbäcken

Gårdagens etapp avslutades i Kalix, eller närmare bestämt i byn Innanbäcken.

Läs mer | (5 kommentarer)

2008-06-23 12:05

Polcirkeln passerad

Polcirkeln är passerad, nu kör jag vidare mot mörkare och varmare breddgrader!

Läs mer | (11 kommentarer)

2008-06-22 11:21

On the rise

Sliten i förrgår, men pigg igår. På uppåtgående alltså, eller ”on the rise”, som det heter på det engelska språket. Gårdagens slutdestination blev Rajamaa camping i Muonionalusta, Sverige.

Läs mer | (8 kommentarer)

2008-06-21 15:56

Midsommar i Kautokeino

Countryfestival i Kautokeino! Stora skyltar kantade vägen när jag kom in i byn, och det lät ju kul. Midsommar, midnattssol och allt.

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-20 17:09

Det finns dom som går

Mitt på den öde fjällheden såg jag plötsligt en svart prick långt framme på vägen.

Läs mer | (3 kommentarer)

2008-06-20 11:15

Mot en ny vår i Alta

Mötte utslagna björkar och grönska när jag cyklade till havet och Alta igår eftermiddag. Mot en ny vår alltså.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-19 11:35

Kaffe på Skaidi kro

Intar en kaffe på Skaidi kro efter drygt två mils cykling nu på morgonen.

Läs mer | (7 kommentarer)

2008-06-18 11:40

Rullar söderut...

Nu är jag igång! 8.45 i morse körde jag iväg från Nordkap, den europeiska kontinentens nordligaste udde. Grekland nästa.

Läs mer | (15 kommentarer)

2008-06-17 18:45

Nu börjar äventyret

Jag är nu på plats i Nordnorge och kommer att cykla de sista milen norrut till Nordkapp ikväll. Vid åttatiden i morgon onsdag trampar jag iväg söderut. Förhoppnigsvis ska livetrackingen fungera!

Läs mer | (4 kommentarer)

2008-06-17 14:45

Mot Nordkap

Jag blev förvånad när planet gick under molnen: ett matt men fint dygnet-runt-ljus lyste på en mark som var vit av snö.

Läs mer | (1 kommentar)

2008-06-16 9:20

Jukola-tvåor!

Jukola-tvåor: Ulf Troeng, Jörgen Ohlin, Tomas Stenström, Johan Höij, Mats Troeng, Jan Troeng och Mattias Millinger. Foto: Björn Olovsson.

Efter den bästa stafettinsatsen i OK Linné-historien, i alla fall på herrsidan, slutade vi på andra plats i Jukola. En silverplats som kändes nästan som en seger.

Läs mer | (6 kommentarer)

2008-06-14 10:48

Var är fjärrkontrollen?

Det börjar närma sig start. Damerna går iväg klockan 14.00 och förhoppningsvis kan vi följa damtävlingen på tv från boendet i Tammerfors.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-12 18:46

På väg mot Jukola

Jukola väntar. 1470 lag på startlinjen när startskottet går i Tampere på lördag kväll. Det blir min 10:e start i världens största orienteringsstafett, och ett av mina starkaste minnen från dessa år är från det allra första loppet. Ut som tia på andra sträckan, det var stort och jag minns att jag kände mig ganska liten i Jukola-natten den gången.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-10 17:26

Nya bokningsregler

Kom undan med blotta förskräckelsen när jag skulle boka in cykeln på flyget idag. Förra månaden snackade jag med en snubbe på flygbolaget som sa att det bara var att anmäla extra bagage nån gång innan man åkte. Men nu var det nya regler.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-08 10:21

Sömn och mobilt bredband

Det är skönt att sova. För ett tag sen träffade jag en kille som påstod att västerlänningar sover i genomsnitt två timmar mindre per natt nu jämfört med för bara tio år sedan. Man kan hoppas på att dom extra vakna timmarna används till något bättre, men jag är inte säker.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-06-04 7:12

Cykeln på plats

Nu är den på plats! Igår kväll hämtade jag min Cannondale Touring Ultra från Mantra Sport. Funderar på om jag inte ska plocka isär den till molekyler ändå, och sedan bygga ihop den igen. Det skulle nog vara rätt kul.

Läs mer | (2 kommentarer)

2008-06-01 21:19

Cykeln är på gång

På tisdag ska cykeln komma till Uppsala. Det känns skönt eftersom det trots allt är en rätt viktig detalj i sammanhanget. I vintras läste jag på ett cykelforum där det var en kille som sa att när man har köpt en cykel måste man alltid plocka isär den helt och hållet, och sedan skruva ihop den igen. Det tänker inte jag göra.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-30 21:15

GPS-spårning med iTrace

Varför vänta med att uppdatera hemsidan när man kan göra det i realtid? Med hjälp av iTrace i1 kommer min färdväg att skickas direkt till hemsidan. Det är underbart med teknik!

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-27 17:59

Så blir vädret i juni, juli, augusti

Utan att vara särskilt intresserad av själva innehållet i kvällstidningarna, har jag alltid gillat löpet. "Så blir vädret i juni, juli, augusti" är en klassiker och igår fick jag se den i delvis ny tappning. Det blir superväder i sommar. Skönt.

Läs mer | (0 kommentarer)

2008-05-25 7:04

Förberedelserna är igång!

Med bara tre veckor kvar borde förberedelserna vara i full gång, och det är faktiskt precis vad de är. Mest i mitt huvud, för det finns forfarande en del saker att fixa i det som kallas för verkligheten. Men jag är optimist och ser verkligen fram emot att trampa iväg från Nordkap den 17 juni.

Läs mer | (0 kommentarer)