Planerad rutt

Om det ska vara så ska det vara. Därför tänker jag köra genom hela Europa, från Nordkap i norr till Kap Tripiti söder om Kreta. Sammanlagt ungefär 600 mil cykling genom ett femtontal länder på drygt två månader.

Traditionellt brukar Nordkap och Gibraltar nämnas som nordligast och sydligast på den europeiska kontinenten, men i själva verket finns det utposter alldeles i närheten av respektive udde som sticker ut längre. Nordkap känns som en bra startpunkt, men eftersom jag är betydligt mer intresserad av en östlig än en västlig rutt, passade inte Gibraltar som slutmål.

Ett lämpligt slutmål blev istället Kap Tripiti på ön Gavdos i den grekiska övärlden. Inte på det europeiska fastlandet men en breddgrad längre söderut än Gibraltar, så det känns som en bra slutpunkt. Egentligen kan det tyckas som skit samma med några mil hit eller dit och vilken start- och slutpunkt man väljer. Att cykla omkring i Europa i två månader utan slutmål skulle nog också funka, men jag tror faktiskt inte att det blir lika kul. Då kan man lika gärna sätta upp konkreta mål, som The Giant Chair på Gavdos.

Från A till B kan man ta sig på många sätt. Att skissa på rutten är en del av nöjet men det är svårt att spika något vid skrivbordet. Jag räknar med att det blir runt 600 mil, och 10 mil om dagen ger med enkel matematik 60 dagar. Då är inte rambrott, förkylningar och andra fördröjande faktorer medräknade.

Kalla fakta